ЕВРОПСКУ унију укључити у дијалог. Ово је саопштио Дритан Абазовић, лидер Грађанског покрета УРА, шаљући одговор премијеру Душку Марковићу на позив за дијалог свим политичким актерима и цивилном сектору, око дубоке политичке, економске, али и верске кризе у Црној Гори.

- Влада Марковића нема легитимитет, а ни кредибилитет да води озбиљан дијалог, већ као што смо предложили комесару за проширење Оливеру Вархељију - то треба да буде Европска унија. Како год, никакав није проблем да у директном разговору са Марковићем и другим актерима јавног живота, било на ТВ, округлом столу или неком панелу, то и поновимо - изјавио је Абазовић. - Премијер конкретно мора да одлучи да ли, у овом критичном моменту за државу, има снаге да се дистанцира од досадашње политичке корупције и подела, или ће и даље да ужива у улози заменика председника организоване криминалне групе. Ако је спреман да се макар и делимично дистанцира од труле политике председника своје партије, онда то мора показати одмах и конкретно. У супротном у овом наводном дијалогу, највише ће изгубити он лично.

За Демократски фронт дијалог са Марковићем није опција, као ни за Демократску Црну Гору, док из Уједињене Црне Горе истичу да су расположени за разговор, али под једним условом:

- Прво мора престати готово јавна полицијска тортура. Морате вратити наше Специјалне полицијске јединице у "касарну". Морате престати са сејањем страха. Морате показати да Владу не води лидер ДПС-а. Морате нас уважити да бисмо разговарали - казао је Горан Даниловић, посланик Уједињене Црне Горе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
СЕВЕР ЦРНЕ ГОРЕ НА НОГАМА: Преко 30.000 верника у Никшићу, 20.000 Бјелопољаца, приморци не могу да приђу манастиру Пдластва, Беранци предводе (ФОТО+ВИДЕО)

У Социјалдемократској партији су још у недоумици да ли да прихвате или одбију премијеров позив на дијалог.

- СДП као демократска и европска партија увек је била и остала привржена дијалогу. Тако ће бити и овога пута, наравно уколико проценимо да постоји озбиљна политичка намера да се у изборној години дијалогом реше крупни политички и институционални проблеми у друштву - казала је лидер ове партије Драгиња Вуксановић Станковић.


Опозиција нема поверења у власт и очекује помоћ од ЕУ, Душко Марковић, Дритан Абазовић

ПОДЕЛЕ И ЕВРОПА

У ПОЗИВУ за дијалог Душко Маровић поручује да продубљивање подела није ни у чијем интересу осим оних који не желе напредак Црне Горе и њено чланство у Европској унији.

- Уместо у прошлост, треба да гледамо у будућност и у оно што верујемо да сви, као држава и друштво, делимо - а то је европски циљ. Због тога је Црној Гори потребан савез за Европу - наглашава премијер.