ЉУБЉАНА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ТРЕБАЛО је да прође пуних педесет година па да у Љубљани буде саграђена џамија, која је ове седмице отворила врата за вернике, а свечано ће бити отворена у јуну.

Љубљанска џамија последња је изграђена на простору бивше Југославије, а није био лаган пут до тога да уопште буде и подигнута. Дозвола за градњу добијена је пре петнаест година, а онда су уследили многобројни инциденти, попут остављања свињских глава на градилишту и застрашивања радника.

Сада је то импресивна грађевина и, како кажу архитекте, једна од најлепших џамија на свету. Све је у стаклу, а минарет висок 40 метара подно словеначких планина види се из многих делова града. Унутрашњост џамије се простире на 12.000 квадратних метара, а за одржавање целог објекта месечно ће требати да се издвоји 12.000 евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Почела изградња џамије у Љубљани

У Словенији живи око 80.000 муслимана, највише из БиХ, али по неким проценама их је више од 100.000. У овом савременом верском центру моћи ће да користе и библиотеку, која се налази у едукационом центру, а ту су и ресторан, игралиште за кошарку и све оно што ће за око 1.400 верника, колико их може бити у џамији, служити у верске потребе.

Да није било љубљанског градоначелника Зорана Јанковића тешко да би џамија уопште била изграђена. Прво је, пре седамнаест година, један десничарски већник из љубљанске градске скупштине жестоко напао идеју изградње џамије, а тадашња градоначелница Даница Шимшич је одговорила да је то хушкање на људе који живе у Дежели. Уследио је захтев за референдум, али је Уставни суд то одбио, тако да је доласком Јанковића почела изградња.

Верници у Љубљани сакупили су четири милиона евра, а Катар је дао 28 милиона, да би цео пројекат на крају коштао чак 34 милиона евра.

- Враћамо достојанство Љубљани - рекао је Јанковић, кога је и словеначки муфтија Неџад ефендија Грабус похвалио за подршку коју је све време давао.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Љубљана: На градилиште џамије поново бачене свињске главе

- За нас је ово велика прекретница. Сада Љубљана и званично постаје европска престоница - каже ефендија Грабус, свестан да још није све готово, јер словеначка десница, коју предводи Јанез Јанша, сигурно неће мировати ни пред званично отварање џамије.

До сада су тврдили да Катар има неке скривене намере, да су у финансирању учествовали и они који се повезују са тероризмом и да је џамија безбедносна претња Љубљани. Али без пара које су дошле из Катара, сигурно је да ова џамија никада не би била изграђена.

- Дошао сам у Љубљану под притиском да изградим џамију и сада сам опет слободан човек - тврди ефендија Грабус.


ТЕПИХ ИЗ ТУРСКЕ

АРХИТЕКТЕ које су радиле на пројекту џамије тврде да су желеле да споје босанску традицију и модерно. Купола је од плаве тканине, а на балкону је изграђен женски део, док проповедаоница показује смер Меке. Велики тепих израђен је у Турској.