Током данашњег дана у Црној Гори "започето је епидемиолошко истраживање случаја сумње на инфекцију новим корона вирусом".


Ово је у петак саопштено из Инсититута за јавно здравље Црне Горе, уз напомену да се на основу прикупљених података, ради о црногорском држављанину, путнику у међународном саобраћају, који је допутовао из Кине дан раније и који је током спровођења епидемиолошког надзора надлежном епидемиологу пријавио симптоме респираторне инфекције доњих респираторних путева: благи кашаљ, без високе телесне температуре уз радиолошки налаз који може указивати на једнострану упалу плућа.


Прочитајте још: Црна Гора: Под надзором пет радника из Кине због корона вируса


- Због наведених тегоба пацијент је смештен и изолован на Клиници за инфективне болести Клиничког центра Црне Горе. Путник је у последњих годину дана и све до среде 5. фебруара боравио у Кини, граду Шебжен (12 милиона становника, покрајна Гуандонг) у којем је до сада регистровано 1.034 лабораторијски потврђених случајева и само један умрли у целој провинцији. Негира посете здравственим установама као и било какав контакт са оболелима. Водио је рачуна о превенцији и заштити здравља уз редовно и строго придржавање мера препоручених од здравствених власти Кине, те је мала вероватноћа да је био изложен вирусу.


Истовремено и други елементи историје путовања и боравка указују на могућност другог разлога здравствених тегоба. На основу свих прикупљених података вероватноћа да се ради о инфекцији новим корона вирусом је мала али у складу са протоколима, епидемиолошке службе су започеле активно трагање за свим контактима како би исти били правовремено идентификовани и доступни за спровођење мера сузбијања инфекције - саопштавају из Института за јавно здравље Црне Горе.