ЗДРАВКА БУШИЋ, сестра терористе Звонка Бушића, Пленковићев је кандидат за потпредседника ХДЗ-а.


"Ја јесам препознатљива међу члановима ХДЗ-а јер сам у ХДЗ-у још од 1989. године. У Хрватску сам дошла 1990, била сам у Канцеларији председника Туђмана, водила сам његов Кабинет, касније сам била у сабору, у Савету Европе, Европском парламенту и сад сам у Министарству спољних послова.


Ја мислим да представљам један континуитет и мирноћу у ХДЗ-у, једну колегијалност и инклузивност", рекла је новинарима Бушић.


За заменика председника странке кандидираће се Томо Медвед, а за потпредседнике Олег Бутковић, Иван Анушић и Бранко Бачић, дознало се јуче. Пленковићев штаб водиће Дамир Крстичевић.


Фото: Танјуг/Хина


Бушић, која је јавности најпознатија као сестра осуђеног терористе Звонка Бушића, данас ради као државна секретар у Министарству спољних и еуропских послова.


Гимназију је завршила у Сплиту, а студирала је у САД. Дипломирала је политичке науке 1979. године у савезној држави Охајо. Постдипломске студије библиотекарства и информатике завршила је 1981. године. Из тог времена познате су њене фотографије у униформи с грбом НДХ и пиштољем у руци.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Државни секретар у усташкој униформи, Загреб не реагује


Фотографије, према писању портала Журнал, датирају из седамдесетих година када је 25-годишња Бушић била припадник Хрватског народног отпора - организације коју је после Другог светског рата основао усташки генерал Вјекослав Макс Лубурић, који је био управник логора Јасеновац. Тада је у шуми поред Кливланда с пријатељицом вежбала гађање из пиштоља, како је за Журнал посведочио новинар Никола Мајсторовић. У овој организацији био је и њен супруг Винко Логарушић. Њега је, с још пет припадника ове организације, у случају познатом као "хрватска шесторка" 1982. године ухапсила америчка полиција. Логарушић је тада осуђен на 20 година затвора.Фото: Твитер


1990. ГОДИНЕ БУШИЋ СЕ ВРАТИЛА У ХРВАТСКУ


1990. године Бушић се вратила у Хрватску, где је учествовала у оснивању ХДЗ-а. До 1995. године водила је архив у Кабинету председника Фрање Туђмана. У два мандата 1995. године и 2003. године била је посланик у сабору. Радила је и као библиотекарска саветница за информатизацију у Хрватском заводу за библиотекарство у Националној и универзитетској библиотеци у Загребу. Често је на путовањима пратила Колинду Грабар-Китаровић.


Фото: Твитер


"КАКВЕ ВЕЗЕ ИМА ШТО САМ ЈА СЕСТРА ЗВОНКА БУШИЋА?"


На изборима за Европски парламент 2013. године изабрана је као једна од првих 12 хрватских чланова Европског парламента.


Какве везе има што сам ја сестра Звонка Бушића? Шта је ту лоше? Шта је ту погрешно?" питала је новинаре Бушићева. Иначе, према подацима с Фејсбук странице Заклада Звонко Бушић Таик, Здравка Бушић је члан извршног одбора, а учествује и у раду удружења Хрватско жртвословно друштво, која је, између осталог, и издавач књиге под називом Хрватски холокауст.


(index.hr)