Епископски савет СПЦ у Црној Гори обавестио је јавност да је у среду ујутру дошло до једностраног акта Управе полиције Црне Горе, у ком је месно свештенство Српске православне цркве у више црногорских градова обавештено од локалних полицијских начелника да полиција више неће обезбеђивати протестне литије свештенства и верног народа.

Прочитајте још: Нови притисак на СПЦ и вернике: Полиција неће обезбеђивати литије како КРИМИНАЛЦИ не би „искористили моменат“

- Образложење полиције је од града до града и од случаја до случаја било различито и неразговетно. Наведени разлози њиховог одустајања од досадашњег ангажовања кретали су се од заморености полицијског људства, преко информација о могућим инцидентима, до позивања на то како досадашње литије нису вршене по закону, те да је и сама полиција, учешћем у њиховом организовању, наводно кршила закон. Један број полицијских начелника се позивао на нетачно пренету изјаву свештеника Гојка Перовића (дату у недељу РТС-у) како Црква има тешкоћа са организацијом литија – што је велика обмана јавности ако се зна да та изјава у целости гласи да поред свих тешкоћа успевамо да све организујемо уз Божију помоћ и прибраност и снагу народа, саопштено је са седнице Епсикопског савета одржане на Цетињу, и наглаашено да је из канцеларије Митрополије у среду тим поводом ''остварен контакт са директором полиције г. Веселином Вељовићем, и затражен хитан састанак, на ком би се заједнички сагледале све евентуалне потешкоће и где би се понудила кадровска помоћ полицији од стране редара – волонтера из редова Цркве''.

-Састанак је био потребан тим пре што су велике и многољудне литије заказане за четвртак и недељу вече, па нам једнострано повлачење полиције са црногорских улица прави велики организациони проблем. Сматрали смо да се у договору могу превазићи сви проблеми и да право грађана на мирно окупљање и показивање неслагања са политичким одлукама, не сме бити доведено у питање. Вељовић је одбио хитан састанак, наводећи да може да разговара тек после недеље, доводећи Цркву на тај начин, пред свршен чин у погледу организације литија сутра вече и у недељу. О овом једностраном и необјашњивом потезу црногорске полиције (сличном једностраном усвајању Закона о слободи вероисповести од стране Владе Црне Горе) у току дана ћемо обавестити све амбасаде у Црној Гори као и представнике међународних организација, а од Управе полиције тражимо формално и правно утемељено образложење, како не бисмо били принуђени да сами закључимо како су наши протестни скупови напрасно и без повода, забрањени од стране власти, саопштава Епсикопски саветм уз напомену да је Црква досад имала врло коректну сарадњу и договоре са организационим деловима полиције у свим градовима, ''па овакву изненадну промену става свих њих – од захвалности Митрополији због мирних окупљања до одбијања сарадње – може обаснити само политичким притиском на Управу полиције''.

- Позивамо Управу Полиције да врши своје дужности у складу са својим законским обавезама. Ту су да служе народу Црне Горе. Они који су у десетинама и стотинама хиљада у литијама, такође су порески обвезници и од њиховог новца се та иста полиција финансира. Истовремено обавјештавамо верни народ да ће се наша молитвена и протестна окупљања без изузетка наставити, а о начину њиховог спровођења свештенство ће се договорити са својим епископима и о томе благовремено обавестити вернике, саопштено је после седнице Епсикопског савета СПЦ у Црној Гори.