ВРЕМЕ је када у Херцег Новом све мирише на наранџе, па већ шесту годину НВУ "Руке" организује стађунску "Малу фешту од наранче", која је током викенда окупила рекордних четрдесет учесника.


Започела је поруком представнице организатора Милине Ковачевић која је истакла да је центар Херцег Новог права "станица снова" за овакво славље здравих стилова живота, заједништва, креативности и хуманост. На штандовима се могло наћи баш све од поморанџе, од сокова, џемова, сланих и слатних специјалитета до накита, уметничких слика и украсних, употребних предмета са посветом овом здравом агруму. Мажоретке клуба "Лили" и малишани дечјег вртића "Наша радост" костимирани као кришке наранчи мамили су осмехе, аплаузе и атмосферу додатно чинили ведром и разиграном.


Маја Ерењи Харе Браун (НВУ Руке) истакла је да је на традиционалној донаторској трпези са које је сав приход намењен овог пута НВО "Лептир" и Миланки Стијовић која обезбеђује оброке за суграђане којима је потребна помоћ учествовало двадесетак излагача. Новост је ове године био програм "Наткувавање".

Прочитајте још: Измешани мириси и укуси мамили посетиоце

Позвали смо реномиране куваре из Херцег Новог и они су припремали брза јела од наранџе. Учествовали су Јованка Јоке Стаменковић из "Јокине кужине", Душан Јанковић из ресторана "Вериге", Ђорђе Ратковић из Градске кафане и Миро Вуксановић из ресторана "Јадран" - казала је Ерењи Хер Браун.


"Наткувавање" није било такмичарског карактера али су ту били стручњаци да оцене умеће новских кувара, професор угоститељства из средње мешовите школе "Иван Горан Ковачић", Јагош Росић професионални кувар и Глиго Цвјетковић, који се дуже од четири деценије бави угоститељством.


Цвјетковић је оценио да су учесници овог сегмента феште потврдили правило да добра храна мора да покрене сва чула редом, вид, мирис и укус.


- Прво мора бити брижљиво аранжирано да би било допадљиво оку, затим примамљивог мириса, и на крају доброг укуса - додао је Цвјетковић.И дегустатори су били задовољни и коментарисали су да је било заиста лепо, мирисно и врло укусно, мада у овој кухињи под отвореним небом није било кувања према познатим рецептима - учеснике су покретале машта и креативност, али су многи одлучили да слично покушају да припреме и у својим домовима.


"Малу фешту од наранче" подржале су градска ТО и Општина Херцег Нови, Министарство туризма и као пријатељ "Градска кафана".


СИРУП ОД МАНДАРИНЕ

НА штанду Удружења жена "Бонаца" пажњу је пленио сируп од мандарине за коју председница Душанка Девић каже да је "сестра од наранче". Локални специјалитети роштуле и приганице, али и торта од наранче разграбљени су на продајном месту Организације жена Херцег Новога, а слично је било и са посластицама које су нудили из НВО "Фешта Баошићи".