Нису испуњени услови: Стразбур одбио захтев адвокатске канцеларије о Закону верским слободама

Танјуг

02. 02. 2020. у 14:55

Нису испуњени услови: Стразбур одбио захтев адвокатске канцеларије о Закону верским слободама

Фото ЕПА

Европски суд за људска права одбио је захтев који је 27. и 30. јануара поднела Адвокатска канцеларија Радић из Београда да се Црној Гори забрани спровођење Закона о слободи вероисповести
Европски суд за људска права одбио је захтев који је 27. и 30. јануара поднела Адвокатска канцеларија Радић из Београда да се Црној Гори забрани спровођење Закона о слободи вероисповести до доношења одлуке Уставног суда о уставности Закона или до закључења темељног уговора са Српском православном црквом, саопштила је данас Влада Црне Горе.

У питању је самостална иницијатива Адвокатске канцеларије Радић која је поднета у њихово име, а не у име државе Србије.

У четвртак је Синод СПЦ одлучио да се покрене иницијатива пред Уставним судом Црне Горе у вези са спорним Законом о слободи вероисповести, у координацији епархија СПЦ у Црној Гори и Светог Синода.

Тада је, како је саопштила СПЦ, једногласно одлучено да се повуку иницијативе које је Уставном суду у ЦГ поднео адвокат Мирослав М. Николић, у име Светог Синода и у име Српске Патријаршије.

Одлука је донета на проширеној седници Синода СПЦ на којој су учествовали и архијереји који своју јурисдикцију имају у Црној Гори - митрополит црногорско-приморским Амфилохије, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, епископ милешевски Атанасије и епископ захумско-херцеговачки Димитрије.

Црногорска влада је, поводом одбијања захтева Адвокатске канцеларије Радић, навела да је о томе званично обавештена Канцеларија заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права.

У саопштењу се подсећа да је 2012. године Црна Гора добила спор пред Европским судом за људска права по тужби Српске православне цркве која је захтевала реституцију црквене имовине у Црној Гори.

Суд у Стразбуру је, како се наводи, тада одбацио тужбу СПЦ, којој се придружила и Република Србија, утврдивши да подносиоци тужбе нису имали, како се наводи, "постојећу имовину", нити "легитимно очекивање" за повраћај имовине чију су реституцију захтевали.

"Најновија одлука Суда у Стразбуру представља још један доказ да су примедбе које се износе на рачун Закона о слободи вероисповести искључиво политичке и идеолошке природе и да немају утемељања ни у домаћем ни у међународном праву", каже у саопштењу Владе Црне Горе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Рашо

02.02.2020. 15:01

Наравно да ће да одбаце и пониште све што је повољно за Србе и православље!

Čitalac

02.02.2020. 15:35

Radi se o ozbiljnoj podmetacini. Naime, sud u Strazburu odlučuje tek kada su iscrpljena sva pravna sredstva u domicilnoj državi, u svakom drugom slučaju odbacuje tužbu bez razmatranja, a to je po svemu sudeći i ovde slučaj.

esb-puerto@arcor.de

02.02.2020. 17:07

Podnosi se žalba i tuži se država Crne Gore za pokušaj otimanja imovine SPC , a ne za zakon o slobodi veroispovesti..

Marks

02.02.2020. 19:04

Sud u Strazburu donosi odluke na osnvu odluke suda date zemlje u ovom slučaju Crne Gore. Pošto u ovom slučaju nije bilo sudske odluke sud je odbaciozahtev SPC. Advokati su trebali da to znaju.