УСТАШКИ поздрав “За дом спремни” све више се одомаћује у Хрватској, пре свега захваљујући певачу Марку Перковићу Томсону, али и блаконаклоном односу политичара на власти.

За то време јавне личности од академика, преко адвоката, па све до фудбалера, сетимо се испада Јосипа Шимунића, се утркују да порекло поздрава повежу са историјом много старијом од нацистичке творевине НДХ.

Прочитајте још: Шимунићу није жао због поклича “За дом спремни”: Није лепо када ме дискриминишу, доказаћу да нису били праведни

На друштвеним мрежама, како примећује портал Нет.хр, постала је популарна идеја да овај слоган вуче порекло од Башчанске плоче, једног од најстаријих споменика на глагољици из 11. века.

Испоставило се да ова хипотеза нема везе са стварношћу, што је било лако установити, пре свега зато што се већ зна шта је на древној плочи.

Тако је портал “Фактограф”, специјализован за проверавање тачности података и изјава у медијском простору, објавио читав текст, преведен са глагољице на данашњи хрватски који гласи:

„Ја, у име Оца и Сина и Светога Духа, ја опат Држиха писах ово о ледини коју даде Звонимир, краљ хрватски, у своје дане Светој Луцији, и свједоци: Десимира, жупан у Крбави, Мратин у Лици, Прибинежа, посал у Винодолу, Јаков на отоку. Да тко то порече, нека га прокуне Бог и 12 апостола и 4 еванђелиста и света Луција, амен. Да тко овдје живи, моли за њих Бога.

Ја опат Добровит зидах цркву ову с моје браће деветоро у дане кнеза Космата који је владао свом Крајином. И бјеше у те дане Микула у Оточцу са Светом Луцијом заједно“.

Неверицу стручњака са овог сајта најбоље осликава констатација на Фејсбуку „Нисмо мислили да ћемо се овим икад морати бавити, али ето“.