Амфилохије о литијама за одбрану СПЦ: Нико није могао да предвиди оволики народ, ни шта у њему спава

Тањуг

петак, 31. 01. 2020. у 23:36

Амфилохије о литијама за одбрану СПЦ: Нико није могао да предвиди оволики народ, ни шта у њему спава
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да народ који се скупља на литијама у Црној Гори како би одбранио имовину СПЦ "нико није могао да предвиди"Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да народ који се скупља на литијама у Црној Гори како би одбранио имовину СПЦ "нико није могао да предвиди".

"Господ све чини новим, све обнавља и онај ко верује у Њега, не би требао да се изненади Његовом силом, која, често делује кроз живе људе. Али баш онако људски гледано, у односу на нека земаљска очекивања и предвиђања, овај народ и његова бројност јесу изненађење за све. Нико није могао да предвиди шта у овом народу – што би Његош реко – спава", рекао је митрополит.

"И нама је изгледало да сва ова прича са анти-уставним законом пролази неопажено пред народом који је обремењен егзистенцијалним бригама, који је изгубио веру у земаљску правду и могућност да се до ње дође. Тако је, наиме, изгледало. А опет, сведоци смо били, у богослужбеном животу наше Цркве овде у Црној Гори, да је народ жељан Светиње и Божије близине. И знали смо, ми у Цркви, да је тих и таквих људи – много. И ево – погледајте сада! Народ је изашао, не толико на позив свештеника, ни управа парохија, колико на Божији глас у себи, глас сопствене савести", изјавио је Амфилохије за недељник "Време".

Он је рекао да позив из Владе Црне Горе о разговору у вези са спорним Законом о слободи вероисповести "звучи лепо, али је недоречен".

"Муке са овим законом су, између осталог, настале и због тога што није било праве, цивилизовене комуникације државе и Цркве. Није било званичне, институционалне кореспонденције. Него гомила неких медијских објава и саопштења. А при том нисмо били у равноправној позицији. Влада је била предлагач, и имала је обавезу да она иницира контакт. Дакле, тога није било, – и сад страхујемо да неће у правом смислу ни бити" рекао је он али није искључио простор за разговор.

Амфилохије сматра да је закон "усвојен због похлепе неких људи, и због њиховог осећаја да је политичка воља већа и јача од свих претходно донетих закона"

Митрополит је објаснио да протести које организује црква пролазе мирно, а да су наступи црквених великодостојника одмерени и смирени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Thor

31.01.2020. 23:51

Kako da bude kontakta kada su oni u vladi dobili naredjenje spolja da odrade posao sto pre? Valjda je jasno da se tu odradjuje posao za tudjina.

mare

01.02.2020. 00:37

Gospodine Amfilohije na vama je kao čoveku kome većinski narod veruje istorijska odluka da date blagoslov za smenu vlasti Mila Djukanovica kada za to dodje vreme a to su ovogodisnji izbori.Sudbina drzave i naroda je u vasim rukama i već je svima jasno da ce pobednik na tim izborima biti onaj kome vi budete dali podrsku tako vam bog pomogao.