НОВИ немачки закон, којим се омогућава лакше запошљавање радника из земаља које нису чланице Европске уније, а који на снагу ступа 1. марта, заинтересовао је грађане из целог региона, па се очекује да ће у потрази за бољим условима живота и рада, карту у једном правцу куповати велики број радно способних. Уколико држава не нађе начин да раднике мотивише да остану, Црна Гора би ускоро могла да се суочи са губитком великог броја квалификованих радника, а највећу штету могло би да претрпи здравство.

На то су више пута упозоравали из Синдиката доктора медицине, наводећи податак да је само током претходне године здравствени систем напустио чак 101 здравствени радник, а да у Немачкој тренутно ради скоро 1.000 медицинара из Црне Горе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нордијски модел за ефикасније српско здравство

- Ово су алармантни подаци и ако се нешто хитно не предузме, наше грађане ускоро неће имати ко да лечи. Томе ће умногоме допринети и нови закон у Немачкој, који на снагу ступа 1. марта. Двадесетак колега са којима смо у контакту се припремају за одлазак у ту земљу. Неки су чак у завршној фази сређивања потребних папира, док су други у процесу интензивног учења немачког језика. Немамо увид у планове свих 1.700 доктора, али наш утисак је да Црној Гори прети озбиљан одлив лекарског кадра.

Последице тог тренда ће бити веома озбиљне - упозорили су из синдиката.

С друге стране, министар здравља Кенан Храповић поручио је свршеним докторима медицине да су им врата тог ресора увек отворена, те да Влада у континуитету побољшава услове за рад свих у црногорском здравственом систему.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Више услуга за пацијенте из иностранства: У сто ординација 100.000 странаца

- Наћи ћемо начин да омогућимо едукацију и школовање у најпрестижнијим европским центрима, како би лекари могли да деле своје знање и искуство са колегама, али и да се врате у своју земљу и својим знањем допринесете побољшању и јачању здравственог система у Црној Гори - казао је Храповић.

Коментаришући нови немачки закон, у Демократској Црној Гори наводе да највећу одговорност за масовне одласке младих људи из државе сноси актуелна власт, те да није урадила ништа како би им омогућила да у својој земљи остварују егзистенцију.
- Погубна ДПС политика, прво је проузроковала унутрашње миграције, па се тако за последњих 25 година са севера земље одселило око 50.000 грађана - казали су за "Новости" из те партије. Истраживања показују да 70 одсто младих људи жели да напусти Црну Гору.

ДОГОВОРЕНЕ ПОВИШИЦЕ ОД 15 ОДСТО

ЗАРАДЕ запосленима у здравству биће повећане укупно 15 одсто, односно 12 процената ове године и додатних три одсто у 2021. Примена почиње 1. марта, рекао је министар здравља Кенан Храповић. Ове повишице наћи ће се и у колективном уговору који ће потписати представници Министарства здравља и три репрезентативна синдиката. Основна плата супспецијалисте у овој години биће увећана за 108 и још 27 евра наредне године. Медицинским сестрама са високом стручном спремом зарада ће у 2020. бити већа за 52, а са средњом за 43 евра.З. З.