Ђетиће ускоро неће имати ко да лечи: Алармантно упозорење синдиката здравства, у Немачкој тренутно ради скоро 1.000 медицинара из Црне Горе

И. Д. С.

31. 01. 2020. у 15:29

Ђетиће ускоро неће имати ко да лечи: Алармантно упозорење синдиката здравства, у Немачкој тренутно ради скоро 1.000 медицинара из Црне Горе

Велика потражња за медицинским радницима у Немачкој Фото П. Митић

Нови Немачки закон омогућиће лакше запошљавање радника из Црне Горе и региона. Прети одлив кадрова, лане 101 медицинар напустио земљу
НОВИ немачки закон, којим се омогућава лакше запошљавање радника из земаља које нису чланице Европске уније, а који на снагу ступа 1. марта, заинтересовао је грађане из целог региона, па се очекује да ће у потрази за бољим условима живота и рада, карту у једном правцу куповати велики број радно способних. Уколико држава не нађе начин да раднике мотивише да остану, Црна Гора би ускоро могла да се суочи са губитком великог броја квалификованих радника, а највећу штету могло би да претрпи здравство.

На то су више пута упозоравали из Синдиката доктора медицине, наводећи податак да је само током претходне године здравствени систем напустио чак 101 здравствени радник, а да у Немачкој тренутно ради скоро 1.000 медицинара из Црне Горе.


- Ово су алармантни подаци и ако се нешто хитно не предузме, наше грађане ускоро неће имати ко да лечи. Томе ће умногоме допринети и нови закон у Немачкој, који на снагу ступа 1. марта. Двадесетак колега са којима смо у контакту се припремају за одлазак у ту земљу. Неки су чак у завршној фази сређивања потребних папира, док су други у процесу интензивног учења немачког језика. Немамо увид у планове свих 1.700 доктора, али наш утисак је да Црној Гори прети озбиљан одлив лекарског кадра.

Последице тог тренда ће бити веома озбиљне - упозорили су из синдиката.

С друге стране, министар здравља Кенан Храповић поручио је свршеним докторима медицине да су им врата тог ресора увек отворена, те да Влада у континуитету побољшава услове за рад свих у црногорском здравственом систему.


- Наћи ћемо начин да омогућимо едукацију и школовање у најпрестижнијим европским центрима, како би лекари могли да деле своје знање и искуство са колегама, али и да се врате у своју земљу и својим знањем допринесете побољшању и јачању здравственог система у Црној Гори - казао је Храповић.

Коментаришући нови немачки закон, у Демократској Црној Гори наводе да највећу одговорност за масовне одласке младих људи из државе сноси актуелна власт, те да није урадила ништа како би им омогућила да у својој земљи остварују егзистенцију.
- Погубна ДПС политика, прво је проузроковала унутрашње миграције, па се тако за последњих 25 година са севера земље одселило око 50.000 грађана - казали су за "Новости" из те партије. Истраживања показују да 70 одсто младих људи жели да напусти Црну Гору.

ДОГОВОРЕНЕ ПОВИШИЦЕ ОД 15 ОДСТО

ЗАРАДЕ запосленима у здравству биће повећане укупно 15 одсто, односно 12 процената ове године и додатних три одсто у 2021. Примена почиње 1. марта, рекао је министар здравља Кенан Храповић. Ове повишице наћи ће се и у колективном уговору који ће потписати представници Министарства здравља и три репрезентативна синдиката. Основна плата супспецијалисте у овој години биће увећана за 108 и још 27 евра наредне године. Медицинским сестрама са високом стручном спремом зарада ће у 2020. бити већа за 52, а са средњом за 43 евра.З. З.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Ja

31.01.2020. 15:40

ko ce bre nas da leci sta nasi neidu u nemacku pa se brinemo za djetice o tome koce da ih leci nek brinu oni

Horus

31.01.2020. 15:52

Nameće se zaključak da se ne treba seliti u Nemačku već Nemačku preseliti ovde.

Dr Smrt

31.01.2020. 16:01

Doći će oni u Srbiju da se besplatno leče, kao što dolaze na školovanje. Mada bih ja njih preusmerio u Njemačku.

Bolle

31.01.2020. 18:53

Nama ne treba KBC,sve što zahtijeva ozbiljan tretman a i volju da se preživi naši nalaze na VMA..pa ljudi zbog slijepog crijeva idu gore..KBC je toliko jaka zdravstvena institucija da ni jedan naš političar ili ti biznismen tamo ne ide ni da uradi ljekarsko..jedino su tu ako treba presjeci crvenu traku za neku donaciju ili aparat na kojem nema ko raditi,te isti završi ubrzo na servisu dje mu se izgubi svaki trag..

Rus Srb

31.01.2020. 21:16

nije bas toliko sjajno na zapadu .pogotovo ko nije stanbeno situiran.znam profesora dosta kojo su otisli radili i vratili se u Srb.ponovo. nije na zapadu bas sve ideal..nekada bilo,mozda..ko nam je kriv sto je kralj Aleksandar Srbin,hteo nasilu brastvo jedinstvo sa slov. hrvack..umesto da zaokruzi cistu srpsku drzavu...e sad dr.placaju to..cinjenica istoriska