- Ако намећете српство изван граница Србије, у овом случају Црној Гори, како се онда осећамо ми који смо такође грађани Црне Горе који смо православци па се национално осећамо Црногорци има нас 45 одсто према последњем попису, шта је са нама, упитао је данас у Беранама на вишесатној седници Општинског одбора председник Црне Гпре ли лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић.

-Ако треба да обезбедимо сва права свим верницима, апсолутно ми смо најбољи могући партнер, али ако желите да нам намећете своје националистичке погледе онда их ми заиста не доживљавамо као српско питање, већ као великосрпско питање, нагласио је Ђукановић, који је у Беранама доживео прави фијаско, јер га пред седиштем ДПС у овом граду сачекао само секретар локалног одбора ове партије која је већ дуго само опозициона у Беранама, упркос коалицији са Бошнајчком странком и Социјелдемократама.

У Беранама су дан пре Ђукановићевог доласка стигли и припадници САЈ, а да се председнику не би ‘’кварио видик’’ у касним ноћним сатима ‘’неко’’ је префарбао тробојку у тунелу Тифран.


Беранци су шаљиво коментарисали бојкот Ђукановића, шалом да је погрешио дан доласка, јер да је стигао у четвртак, дочекала би га литија, као она у недељу од чак 25.000 грађана.

Друштвене мреже запалила је новскована крилатица - Дочекали га ка Мила у Беранама.

Е ОНДА СМО У СВАЂИ


Ђукановић је и у Беранама потенцирао тезу о велискосрпском национализму, рекавши  да је проблем ако неко покушава наметнути статус српске државе, као што то раде представници, идеолози и протагонисти великосрпског национализма, у значајној мери стављајући у функцију те мисије СПЦ.

- Е онда смо у свађи, онда имамо проблем, онда нисмо партнери,  казао је Ђукановић, истакавши да се плаши да националистички кругови веома злоупотребљавају СПЦ, где год то могу.


   - Ово не причам иза леђа цркви, све ово сам рекао великодостојницима СПЦ у Црној Гори, врло јасно им поручивши: Ако се ви желите бавити православљем у Црној Гори – ви ћете у мени имати партнера, истакао је Ђукановић.