Свети Сава води своју децу: Поводом дана првог српског архиепископа одржане свечане академије у Будви и Бијелом Пољу

М. СЕКУЛОВИЋ

среда, 29. 01. 2020. у 06:26

Свети Сава води своју децу: Поводом дана првог српског архиепископа одржане свечане академије у Будви и Бијелом Пољу

Са Светосавске акадмије у Бијелом Пољу - Фото Епархија

Величанствене Светосавске академије организоване у Будви и Бијелом Пољу упркос притисцима. Православни народ у Црној Гори упркос страдањима остао на светосавском путу мира и љубави

У ЦРНОЈ Гори никада свечаније није обележен Свети Сава. Величанствене светосавске академије у Будви и Бијелом Пољу показале су колико је народ у овој држави, упркос притисцима који улазе у фазу бруталности, на светосавском путу, мира и љубави.

- Овај народ се пробудио! То треба да виде они који су на власти, ово је из дубине народне душе израсло - казао је архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски Амфилохије, после литије на којој је у Будви учествовало око 10.000 грађана, које је на академији митрополит позвао на мир и праштање.

Изасланик Републике Србије на Светосавској академији у Бијелом Пољу др Милета Радојевић поручио је да Црква неће бити на коленима. Он је изразио задовољство што је присуствовао величанственој Светосавској академији у Бијелом Пољу и што је био у прилици да пренесе поздраве и благослов његове светости патријарха српског Иринеја.

Прочитајте још: Светосавска академија широм Црне Горе: Бијелопољци углас певају "Сини јарко сунце са Косова"; У Будви у литији десет хиљада грађана (ВИДЕО)

- Српски народ у свом осмовековном ходању по том православном светосавском путу проживео је успоне, падове и велика страдања. Та зла коб страдалничког народа прати нас, од Косовског боја до данашњег дана - додао је Радојевић.

- Нико није ни мислио да је народ у Црној Гори толико верујући и да држи до својих корена, до своје вере. Успели сте да подигнете све на ноге у последњих месец дана и да готово пола Црне Горе ходи, у дане литија када сте их организовали. То нико није могао ни да претпостави од нас који живимо на страни, јер смо сматрали да је Црна Гора била изгубљена у оном времену комунистичком, као што је била изгубљена Србија. Хвала Богу да то није тако, и то говори да ми у генима својим носимо те предзнаке и те темеље које је поставио Свети Сава и света лоза Немањића, са којих је тешко спасти и са којих је тешко скренути на други пут.

Пред неколико хиљада грађана Бијелог Поља, епископ будимљанско-никшићко Јоаникије казао је да се ове године навршава осам векова од када је Свети Сава основао, поред већ постојећих, нове епископије у српским земљама. Међу њима Будимљанску, Зетску и Хумску, које од тада па до данас делују на подручју Црне Горе.


- Истовремено, прослављамо осам векова од крунисања по православном обреду Светог краља Стефана Првовенчаног, кога је Свети Сава крунисао у манастиру Жича. Наш народ, пре осам векова, са пуним достојанством ушао је у заједницу просвећених православних народа и угледних држава тадашњег цивилизованог света. И данас, верници окупљени око светиња и светитеља следе заповести Светог Саве - послао је поруку са овог сабрања владика Јоаникије.

Митрополит на скупу у Будви - Фото Митрополија

И БОКЕЉИ НА БРАНИКУ ВЕРЕ

- МИ данашњи Срби бокешки морамо да се бранимо од оних чији су преци били Срби, а који у овом времену постадоше гори за Србе и веру православну него што су то били Аустроугари. Они горе законе по нашу Цркву доносе него што су то сви окупатори урадили у прошлости. А наши су преци ка уједињењу са њиховим прецима тежили због тога што су сви они били Срби. Тај велики циљ наших предака остварен је 1918. године и ми Бокељи спојили смо се са својом браћом у Краљевину СХС. Нек се вечно слави Свети Сава на свим просторима где живи српски народ. Амин - казао је на Светосавској академији у Будви градоначелник Марко Бато Царевић, поздрављајући посебно амбасадора Србије у Црној Гори Владимира Божовића.