САВЕТ за приватизацију и капиталне пројекте утврдио је Предлог одлуке о плану приватизације за ову годину. Како је саопштено након седнице, овогодишње процедуре биће такве да ће се акције продавати путем берзе, тендера и јавних огласа. Осим што су наведени конкретни предлози за предузећа која ће бити понуђена на тржишту, све, а нарочито инвеститоре из Чешке, затекла је вест да је пропао тендер за Институт "Др Симо Милошевић" у Игалу.

Из извршне власти поручено је да убудуће неће бити валоризације туристичких локалитета и привредних друштава.


- Створиле су се нове могућности захваљујући Закону о приватно-јавном партнерству, који је недавно усвојен - објаснили су представници извршне власти. - Циљ је да се повећа конкурентност, подстакну страна улагања и побољша животни стандард.

Иначе, у предлогу плана приватизације конкретно се наводи да ће бити расписан јавни тендер за приватизацију Хотелске групе "Будванска ривијера". Приватизација овог предузећа била је планирана и претходне године, а затим и продаја акција пљеваљског "Кастело Монтенегра", али и никшићког Института за црну металургију. Такође, прецизирано је да ће се наставити са припремом тендера за продају локације бивше касарне "Радоје Дакић" на Жабљаку, а на берзи бити понуђене на продају акције предузећа из Подгорице, и то "Новог дуванског", "Агротранспорта", "Метал продукта", као и фабрике кафе у Даниловграду "Црнагоракоп" и "Котор пројекта".


Међутим, веће изненађење је што су саопштили да се тендер за Институт "Др Симо Милошевић" у Игалу прогласи неуспелим.


- Савет је размотрио и није прихватио извештај Тендерске комисије за приватизацију о резултатима преговора за закључење уговора за продају 56,48 одсто акцијског капитала у друштву Институт за физикалну медицину, рехабилитацију и реуматологију "Др Симо Милошевић" АД - Игало са Предлогом уговора - стоји у саопштењу објављеном на сајту Владе. - Савет је задужио Тендерску комисију да донесе одлуку о проглашењу тендера неуспелим, што је био плод дуге и конструктивне дискусије на седници. Констатовано је да једна доспела понуда за куповину акција није обезбедила конкуренцију и да је дошло до значајних промена, како на глобалном тржишту тако и у економском, финансијском и правном систему Црне Горе.


Тиме су, како истичу, отворене нове могућности за валоризацију неспорног ресурса Института "Др Симо Милошевић". У наредном периоду надлежни ресори ће размотрити могућности и будући процес валоризације Института, с обзиром на изузетан развојни потенцијал који здравствени туризам има у Црној Гори.


Подсећамо, пре годину дана отворена је једина понуда за Институт, и то чешког "Филиберта" и компаније "Вила оливе" привредника Жарка Ракчевића. Тада је констатовано да је понуда исправна и да задовољава услове тендера. Сада је одлука Савета за приватизацију, пишу подгорички медији, шокирала инвеститоре, који су очекивали да почетком фебруара потпишу уговор са Владом.

Фото Влада ЦГ

- Све је било усаглашено у преговорима и очекивали смо да убрзо потпишемо уговор - наводи се у незваничним коментарима.


На све ово још нема званичних коментара нити одговора шта је "преломило" да се одустане од потписивања уговора.


Прочитајте још: „Затурило се” 300.000 евра у Институту "Игало"


- Немамо шта да додамо ван онога што пише у саопштењу након седнице Савета - саопштено је из Министарства економије, чија је министарка Драгица Секулић на челу Тендерске комисије.

На истој седници одлучено је да се неуспелим прогласи и тендер за давање у закуп земљишта на локацији "Кабалфор" у Херцег Новом.


ПОНУДА ОД 10 МИЛИОНА

ЧЕСИ и бизнисмен Ракчевић понудили су за откуп државних акција Института десет милиона, социјални програм и скоро 28 милиона улагања у наредних пет година. Подсећамо, Ракчевић је 2018. купио 26 одсто акција од државе Србије.