ЗАГРЕБ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


Када је хрватски премијер Андреј Пленковић у уторак сменио министра здравља Милана Кујунџића, била је то 13. смена у његовом кабинету, па је укупно "пало" две трећине министара од почетка мандата. Разлог последње смене, сада већ бившег, министра Кујунџића била је неправилно написана имовинска карта, у којој су "заборављене" неке некретнине које је Кујунџић поседовао, а некима су смањени квадрати. Пленковић је поручио да се министарство мора фокусирати на озбиљне теме, претње од корона вируса, "док се министар бавио својим проблемима". Тако је Кујунџић постао и прва хрватска "жртва" вируса који хара светом.

- Никако да схватимо фокус ове владе - написала је на "Твитеру" бивша премијерка Јадранка Косор, док је Маријана Пуљак из странке Паметно поручила да је "Пленковићевих тринаест" најпроточнија влада до сада. Из најужег састава кабинета хрватског премијера отишла је и бивша потпредседница владе Мартина Далић због афере око "Агрокора", као и шеф дипломатије Давор Иво Штир који сада предводи коалицију против Пленковића на страначким изборима у ХДЗ-у који ће се одржати у марту. Када је Пленковић раскинуо коалицију са Мостом остала је запамћена његова реченица на седници владе, када је секретарици диктирао текст смене тројице министара који су припадали тој странци.

Недавно су из владе избачени и министри повезивани са корупцијом и личним богаћењем, али све те афере нису добиле епилог. Пошто је Пленковић прво предложио свом министру здравства да сам да оставку, што овај није прихватио, већ је дао мандат на располагање, пацку су добили и новинари, јер је премијер рекао да већ три и по године решетају његове министре.

ПАДА РЕЈТИНГ ВЛАДЕ

Откривање разних афера кренуло је из новина, које су онда из дана у дан доносиле нове детаље о мутним пословима министара, што је и довело до њиховог пада. Пленковићева стратегија готово је у свим случајевима била иста - прво је бранио своје министре, а како су до јавности долазили нови компромитујући докази о њиховим велелепним кућама, апартманима на мору и свему што обични људи могу да сањају, пресекао је у тренутку, када је почео да пада и рејтинг саме владе.