СЕСТРЕ и браћо, добијена је најважнија битка, а она се одвијала у грудном кошу, у овом малом мишићу званом срце. Помоли се, православни свете, за браћу која су обукла униформу, јер им је више него потребна. Само молитва! Слава Богу за све!

Овако се у суботу увече, неколико сати пре хапшења, на свом фејсбук-профилу обратио Подгоричанин Миливоје Брџа Брковић (24), који је постао симбол "тробојка револуције".

Они за које је тражио молитву дошли су по налогу тужиоца и, са још 12 пријатеља који су исцртали мурал-тробојку у насељу Златица, привели га под сумњом на кривично дело "позивање на отпор". Тачније, на отпор полицији која је дошла и шок-бомбама и сузавцем засула голоруки народ на Златици.

У понедељак ујутру Брџа је поново стигао на своју Златицу, а онда и у родне Куче. Доведен је са лисицама на рукама да присуствује преметачини стана и родитељске куће.

СИН ПОЛИЦАЈЦА СВАКО нормалан зна да су ови момци ухапшени да би се народу утеривао страх у кости - каже отац Бранко и додаје да је његов син ухапшен јер је преносио интервенцију полиције. - Нека је. Замислите докле смо дошли. Међу ухапшенима је и младић чији отац ради у полицији! Ето, тако, тата ради горе на пријавници, а син је у "бетоњерци" - каже Бранко.

- Наравно да нису ништа нашли. А шта да нађу? Наш Брџа је частан човек, Србин, хуманитарац, пријатељ свих добрих људи. Воли своју веру, народ и своју једину цркву - каже његов брат Миро, коме су рекли да напусти кућу док траје претрес. - Стојимо иза сваког Миливојевог поступка. Полиција је била коректна и ништа им не замерамо. Надам се да су осетили колико је наша кућа пуна вере и колико поштујемо друге. Надам се да ће се мој брат, као и остали младићи наћи на слободи, чак и пре него истекну 72 сата притвора.

Док је служио литургију у Цркви Светог архангела Михајла у Дољанима, полиција је у понедељак упала у дом свештеника Бранка Тапушковића, оца Луке Тапушковића (22), младића који је такође ухапшен после тешких инцидената на Златици.

- Упали су у кућу, довели су Луку који је имао кључ и извршили преметачину. Нису чекали да дођем, иако сам власник дома - каже за "Новости" отац Бранко. - Нису извршили преметачину ни у присуству сведока, нити је присуствовао Лукин адвокат. Јасно је да покушавају да нас застраше, али неће успети. Ми смо на праведном, Божјем путу - каже отац Бранко.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Црногорски националисти поздрављају НАЦИСТИЧКИМ поздравом: Још један излив мржње после УСТАШКИХ песама на Цетињу (ФОТО)

После хапшења на Златици, слично се у понедељак догодило у подгоричком насељу Нова Горица, где је неколико младића приведено на информативни разговор. Њихова "кривица" је у томе што су са раније осликаног мурала - српске тробојке, скидали накнадно стављен натпис "Никад више 1918", на зид који је у приватном власништву.

Миливоје Брџа Брковић Фото Фејсбук

Демократски фронт оптужио је Мила Ђукановића да стоји иза хапшења омладине у Подгорици и другим градовима. Навели су да је он наредио хапшења својим "послушницима у полицији". ДФ је позвао Ђукановића "да под хитно ослободи све утамничене, спута оне које је пустио на мирне грађане, да не заборави да су сви диктатори у својим последњим данима владавине посезали за сличним методама, и да се подсети на који начин се завршавала њихова владавина".

АМФИЛОХИЈЕ: НЕ ПРИПРЕМАЈТЕ УКРАЈИНСКИ СЦЕНАРИО

МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Амфилохије позвао је власт да не припрема злочине какви су се догодили у Украјини, него да се врате путу који води у живот вечни који нам је утврдио наш путеводитељ Свети Сава, саопштено је на сајту Митрополије.

Он је на Савиндан служио архијерејску литургију у манастиру Светога Саве на Савиној Главици у Доњем Грбљу, са владиком баришевским Виктором из Украјинске православне цркве :

- Многи храмови су у ово наше време од канонске Украјинске православне цркве отимани. Братски, малтене грађански рат траје на тим просторима, али Црква Божија је непобедива. Црква православна у Украјини, кијевској Русији, као и наша Црква, страдала је кроз векове, али је сачувала своју веру и верност Христу Богу. И данас чува и страда.

Владика будимљанско-никшићки Јоаникије је рекао да ниједан окупатор није народу узимао светиње:

- Нажалост, оно што је најтеже, наша власт је кренула то да чини. Лако бисмо се борили и бранили да је неки туђин напао наше светиње, али нам је тешко кад су браћа. Међутим, морамо да се боримо против неправде.