МИРНО је било у престоном Цетињу, граду подно Ловћена, након што су са његових улица црногорски националисти са комитским заставама и барјацима, међу којима је било и албанских, послали ружну поруку свету, противећи се најављеној литији свештенства и верног народа од Цетињског манастира до Ћипура. Лепо време "истерало" је Цетињане у градске кафане, чак су и терасе прорадиле. Репортер "Новости" нигде није приметио иконографију која би подсетила на дан "ослобађања Цетиња од душмана". Уклоњена је и она парола - "На Цетиње нема шетње". Људи са којима смо контактирали нису били вољни да причају о самом догађају, али шеретски поручују да је боље било истаћи "Цетиње не ради", или "Цетиње је заборављено".

- Шта има ту да се прича. Ево шетам без посла годинама, дуже но овдашње комите - јада се један ђетић. - Нисам у тој причи. Глава ме боли.

Слично размишљају и други са којима смо разговарали. Људи не желе да им се имена помињу, посебно не у београдским новинама. Плаше се последица.

- Поздравите Србију - машући у пролазу добаци средовечна Цетињанка.

Транзиција или ново време капиталистичких опробавања, често сумњивих и неуспелих приватизација завезала је ланцима и катанцима цетињске фабрике попут "Обода", "Кошуте", "Тргопромета", "Санитаса" и других које су представљале понос развијеног социјализма. И заиста већ две деценије Цетиње "не ради", а више је оних који на бироима продужавају радну и пензионерску наду него запослених.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Црногорски националисти поздрављају НАЦИСТИЧКИМ поздравом: Још један излив мржње после УСТАШКИХ песама на Цетињу (ФОТО)

- Цетиње је убило глас да је противник Митрополије црногорско-приморске и Српске православне цркве, што није тачно! Наши пароси који служе на понос - отац Гојко, отац Обрен, а и млађи отац Игор и отац Анђелко, обилазе на славама 700 цетињских домова. Значи толико фамилија прихвата наше свештенство да им прекади славски колач - каже за "Новости" Рајко Радусиновић, председник Црквене општине Цетиње, дипломирани електроинжењер. - Нажалост, Цетиње је одавно опитни центар. Моји суграђани не схватајући неке ствари које су решене пре осам векова постају изманипулисани од стране власти која им ставља у задатак да решавају питање Цркве, језика, патриотизма. А зашто? Да не би размишљали о суморној свакодневици која се огледа у томе да на Цетињу апсолутно ништа не ради. Од некадашњег привредног гиганта данас раде само коцкарнице, капела и болнице, што би рекао мој покојни пријатељ Миро Вицковић, либерал.

Радусиновић истиче да би уместо пароле "На Цетињу нема шетње", требало да пише - да на Цетињу нема радних места, новорођенчади, морталитет је већи од наталитета, а од пописа до пописа становништва је за 10 до 15 одсто мање.

Цетињски манастир

РЕЖИМ ИЗА ПРОТЕСТА

- МИ на литију нисмо позвали никог осим Цетињана, али су се у среду појавили Никшићани који су фрустрирани због десетина хиљада њихових суграђана који учествују у литијама да бране Цетиње од мене, оца Гојка Перовића, Црногорца из Цуца, или оца Обрена Јовановића, Црногорца из Бјелопавлића. Крстоносни молитвени ход одржан је у Вуковару, Улцињу, Гусињу, широм Црне Горе и света, али, када је најављено да ће се одржати и на Цетињу, неко из врха власти одлучио је да "заштити" Црну Гору од верника са Цетиња - поручује Рајко Радусиновић.