За право част и слободу Црне Горе, порука „зеленаша“ уз очекиван колорит, Крсто Зрнов Поповић, али шокантан нацистички поздрав, у чије име и под којим су побијени милиони људи у Другом светском рату. Све се то види на слици групе црногорских националиста.


Фашистички испади групе никшићких момака, показују степен оболелости и мржње, као и очигледно распиривање верске и расне мржње, преноси Ин4с.


Иначе, крилатица „Никад више 1918“ изворно припада немачком миту о убоду у леђа који је био широко распрострањен у послератној Немачкој у време Вајмарске репиблике. Изразито су га користили националистички и монархистички кругови који су за пораз Немачке у Великом рату оптуживали цивилне политичаре, либерале и остале домаће „издајнике“ називајући их „новембарским криминалцима“.


Овај мит прихватио је и у свој наратив уградио и Адолф Хитлер.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: На Цетињу се вијорила албанска застава и певале се усташке песме: Црногорски националисти подржали отимање светиња СПЦ (ФОТО/ВИДЕО)


Крилатица је била присутна и у албанском националистичком дискурсу 70-их година прошлог века на Косову и Метохији.


Фото: Инстаграм


На слици се види и застава са ликом Крста Зрна Поповића. Њега сепаратисти данас представљају као црногорског националисту иако се овај официр отворено изјашњавао као Србин, а за време избеглиштва писао да је „Црна Гора она земља где се чувала и сачувала искра слободе Србинове“. Поповић је приликом повратка у Краљевину Југославију изјавио да је једини разлог зашто је подигао буну био зато што је „приликом сукоба две струје у Црној Гори 1918. године остао веран светињи заклетве положене Врховном Команданту Његовом величанству Краљу Николи“.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Маске су дефинитивно пале": Мираш окружен усташама, након гостовања на загребачкој телевизији (ФОТО)


За време Другог светског рата Поповић је предводио снаге које су се бориле против партизана. Убијен је од стране ОЗН-е 1947. године. Један од извршилаца убиства био је Вељко Милатовић, а по свему судећи наређење је издао Јово Капичић. Да иронија буде већа, управо су Капичић и Милатовић, међу комунистима били највећи поборници стварања црногорске нације. Тако да црногорски националисти славе Поповића, који се изјашњавао као Србин, како би истакли припадност нацији коју су створиле Поповићеви егзекутори.