Због нетачно попуњене имовинске министру здравља Милану Кујунџићу прети оставка или смена, а ако до тога дође он ће бити само још један у низу смењених у влади Андреја Пленковић.

Пленковићева влада броји 20 министара, а до сада их је смењено 14.

Изабрани председник Зоран Милановић је поводом афере са имовином мнистра Кујунџића рекао да се превише тога догодило у последње две године.

"Не мислим само на министра Кујунџића. Влада мора бити политичко тело састављено од људи који имају одређену политичку тежину, углед, утицај у политичкој организацији која их поставља на та места. Уколико је влада превише техничка, онда имамо проблеме", рекао је Милановић, који је био премијер хрватске владе.

Говорећи конкретно о Кујунџићу, он каже да он није једини, већ да ту има превише званичника који погрешно испуњавају имовинске картице.

"Када говоримо о испуњавању имовинске картице, тај процес је у Европском парламенту пуно флексибилнији", истиче Милановић, пренела је загребачка Н1 тв..

Међутим, Милановић каже да систем испуњавања имовинских картице треба да буде ригорозан.

Потпредседник најутицајње СДП, Ранко Остојић, каже да сучај министра Кујнџића указује на то да су обележја ове владе "хаос, корупција, муљање с имовинским картицама, земљиштем и некретнинама".

"Пленковићевих 13, сада је већ Пленковићевих 14. од 20 министара, 14 је сменио", рекао је Остојић, пренела је загребачка Н1 тв.

Остојић сматра да "величина министра" не лежи у некретнинама, покретнинама и имовинским картицама, него у њиховом раду и предности послу.

Према његовим речима, постоје две групе Пленковићевих министара.

"Једна група не зна да испуни имовинске картице, а друга оправдава то понашање. Па чак и сам Пленковић", истиче Остојић.

С обзиром на то да су почеле расподеле за новог министра здравства, можда је најбоља замена за Кујунџича ХДЗ-ова заменица равнатеља Виноградске болнице која физички напада своје запослене, каже Остојић.

Додаје да, када Хрватска већ има жупана који туче своју жену, зашто не би имала и министарку која физички напада своје запослене.

Остојић напомиње да СДП више не занима владајућа ХДЗ.

"Не занима нас ни ко ће бити нови председник ХДЗ-а, нас занима оно што су нам оставили, а то су хаос и корупција", рекао је и истиче да је Пленковић променио целу владу због коруптивних радњи, муљаже и петљања с имовинским картицама.

КУЈУНЏИЋ СТАВИО МАНДАТ НА РАСПОЛАГАЊЕ

Министар здравља Хрватске, Милан Кујунџић, ставио је данас свој мандат на располагање због афере са имовинском картицом и непријављеном имовином, а од премијера Андреја Пленковића очекује да одлуку донесе, како је рекао, на основу чињенице, а не на основу медијског линча.

Кујунџић је на ванредној конференцији за новинаре, након још једног разговора с премијером Андрејем Пленковићем, рекао да је у питању погрешно испуњена имовинска картица, али да ништа није сакривено.

Рекао је да се ради о оркестрираним нападима на њега појединачних интересних група.

Кујунџић је у петак поручио да му не пада на памет да поднес еоставку због афере у којој се нашао и инцидента у којем су четворица напала новинарку Слободне Далмације.