ЉУБЉАНА - Од сталног дописника


Словеначки премијер Марјан Шарец поднео је оставку са образложењем да мањинска влада на чијем је челу не може да проведе неопходне реформе. Драма у политичком животу Словеије почела је оставком министра финансија Андреја Бертонцеља јер се није слагао са Шарецом око предложеног закона о укидању допусног здравственог осигурања. Након тога је Шарец изненада одлучио да се повуче и предложио расписивање ванредних избора након којих би, ако победи, наставио са реформама.

”Свестан сам политичке кухиње која се сада спрема, али мислим да су ванредни избори најбоље решење”, рекао је Шарец након што је оставку упутио парламенту. Све се то догађа у тренутку када словеначка десница коју води Јанез Јанша све више јача и има поверење бирача, па је питање ко би уопште победио на изборима.

Прочитајте још - ОД КОМИЧАРА ДО ПРЕМИЈЕРА: На челу словеначке владе Марјан Шарец

Шарецов кратки премијерски мандат пун је контроверзи, јер се левица коју води Лука Месец није превише трудила дати му подршку. Шарец је трако морао да тражи помоћ од деснице, пре св ега Змаге Јелинчоча, што је изазвало буру незадовољства код његових присташа. Када је на дневни ред дошао закон о укидању допунског здравственог осигурања о којем се у Словенији говори последњих петнаест година странке никако нису могле да постигну договор, а Шарец је оценио да више не може тако ослабљен водити владу.