ПРЕМА подацима секретаријата Европског суда у Стразбуру, од маја 2009. године до 31. децембра 2018. против Црне Горе поднето је 2.537 представки! Та бројка малу државу на Балкану сврстава у ред оних чији грађани покушавају правду да достигну ван граница матичне државе. Ових дана Славица Шћекић, сестра убијеног полицијског инспектора Славољува Шћекића, поднела је Европском суду за људска права тужбу против државе Црне Горе због повреде права на суђење у разумном року у предмету против оптужених за убиство њеног брата.

- Моја породица и ја 14 година трпимо неправду, кроз неразумно дуго суђење, али и немогућности да се таква неправда спречи предузетим правним средствима. Током судског поступка породица се правним средствима борила против свих неправилности од стране судија који су водили судски процес и који су вршили опструкцију судског поступка, те тако проузроковали његово одуговлачење до бесконачности. Наиме, судије су правиле процесне грешке, губиле ЦД са снимком исказа саслушања заштићеног сведока и правиле грешке у куцању пресуда, а све са цвиљем да породица одустане од борбе за правду, па да након одустајања суд ослободи оптужене од оптужбе - саопштила је Славица Шћекић. - Вишеструким укидањем пресуда, створена је основана сумња о постојању намере правосудних органа о опструкцији кривичног поступка, а све у намери да обесмисле, како би због разочарања у правосудни систем Црне Горе породица одустала од правде.

Петорица бивших радника "Радоја Дакића" добила су пред Европским судом у Стразбуру, после скоро седам година, спор против Владе која мора да им исплати око 217.300 евра на име наисплаћених 77 месечних зарада.

- Оволики број обраћања суду у Стразбуту јасан је показатељ неповерења које грађани имају у црногорско правосуђе, упркос бајкама о невероватним резултатима које оно постиже, а које нам сервирају институције система - саопштили су из Социјалистичке народне партије. - Суд у Стразбуру је у чак педесет случајева утврдио да је црногорско правосуђе повредило Европску конвенцију о људским правима, а у највећем броју поступака радило се о повреди права на правично суђење.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Црна Гора опет на ногама: У Беранама на литији више од 25.000 људи, Кучи кренули ка Подгорици, Сињајевина: На 1.700 метара постављен рекорд (ФОТО/ВИДЕО)


Црногорској јавности, свакако најпознатији и најсвежији је случај подгоричке компаније "Кипс" која је тужила државу због немогућности да оствари право на градњу тржног центра иако је за то испоштовала све законске претпоставке.

- Ароганцију и незнање бившег градоначелника Миомира Мугоше који је стопирао план бизнисмена Риста Дрекаловића, грађани ће морати да плате из свог џепа. Ради се о износу од 4,5 милиона евра и то ће још бити добро ако га Европски суд не увећа, с обзиром на то да је оштећена страна најавила жалбу на пресуду - истичу у СНП.


"ТРУЛЕ ДАСКЕ"

У СНП поручују да "трулих дасака" у црногорском правосуђују још има, да никад није урађено ништа да би оне биле стварно отклоњене, већ да су учињене само козметичке промене како би се замазале очи јавности и међународне заједнице.

- Ипак, истина увек изађе на видело, па су тако и грађани све више свесни својих права и спремни да их до краја бране - кажу у СНП.