ДОМАЋИНСКИ, европски и развојни. Овим речима је министар пољопривреде Милутин Симовић представио агробуџет за ову годину у износу од 61 милион евра који је за 8,3 милиона већи од лањског.

- Ово је само један од резултата оствареног раста наше економије. Повећање подршке из ЕУ фондова резултат је оствареног напретка у ЕУ интеграцијама и одговорне политике коју спроводи Влада Црне Горе - рекао је Симовић, додајући да је ове године обезбеђено 33,3 милиона евра - 24,4 милиона из буџета и девет милиона кредитних средстава. - У структури извора финансирања значајна средства опредељена су из ЕУ фондова - 26,5 милиона евра. Буџет је развојни јер ћемо имати реализоване и покренуте инвестиције у износу од 100 милиона евра. Укупно је дефинисано 57 мера.

Министар је најавио да ће се наставити са "широким обухватом корисника и у сточарској и у биљној производњи".

- Повећали смо износ опредељених средстава за премије у сточарству са три на три и по милиона евра. Газдинства која остварују право на премију по грлу од ове године добијају премију за свако грло, а не само за грла преко предвиђеног минимума. Новина је да ће од средине ове године средства подршке бити уплаћивана директно на жиро-рачун произвођача, што је био њихов све чешћи захтев. На овај начин ће произвођачи млека знати колики износ премијер остварују од државе, а колики је износ који добијају од млекара - навео је Симовић.

За пчеларство 2020. године биће издвојено 400.000 евра, док је за јачање конкурентности дефинисано 17 мера и опредељено 36,6 милиона евра. Влада Црне Горе је крајем минуле године предложила да пољопривредни произвођачи буду ослобођени плаћања акцизе за гориво на регистрованом пољопривредном газдинству. Тако ће пољопривредници остварити додатну подршку од 40 до 60 евра по хектару.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Црна Гора опет на ногама: У Беранама на литији више од 25.000 људи, Кучи кренули ка Подгорици, Сињајевина: На 1.700 метара постављен рекорд (ФОТО/ВИДЕО)

Министар Симовић је рекао да су уговорена 264 пројекта у оквиру ИПАРД програма. Само кроз тај програм реализују се инвестиције од преко 25 милиона евра, уз бесповратну подршку од десет милиона евра. И фармери ће имати своју шансу за доказивање. Министар их је позвао да искористе мере подршке.

- Подршка младим фармерима остаје један од приоритета са бесповратном помоћи од 10.000 евра по кориснику. Очекујемо и убрзану имплементацију МИДАС 2 програма кроз подршку за набавку опреме за пројекте "Куће воћа" и "Куће маслина", као и подршку за реализацију бројних других активности које су планиране у оквиру овог важног пројекта који реализујемо са Светском банком - напоменуо је Симовић.

ПОМОЋ СЕЛУ

ВЛАДА, Међународни фонд за развој пољопривреде ИФАД и локалне заједнице уложиће око 4,5 милиона евра за изградњу сеоске инфраструктуре. За програм обавезних мера здравствене заштите животиња, у агробуџету је обезбеђено 2,3 милиона евра или скоро 45 одсто више него прошле године.