Свети Сава показао како се штити вера: Одржане Светосавске академије у Црној Гори

М. С.

недеља, 26. 01. 2020. у 20:38

Свети Сава показао како се штити вера: Одржане Светосавске академије у Црној Гори

Колашин Фото Митрополија

Пробудио је стваралачки дух свог рода, рекао је Јоаникије

СВЕТИ Сава оставио је завештање да онај који иде пред народом, као вођ народа, мора да буде побожан и крстоносац. Да штити веру и да чува народ, и да буде смирен пред Богом да би био пример у добру и честитости и у свакој правди љубав свима осталима.

Ово је порука са прве овогодишње Светосавске академије у Црној Гори, одржане у суботу увече у Беранама. Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије подсетивши да је Свети Сава поставио највеће стандарде у књижевности, живопису, архитектури и осталим уметностима, нагласио је да је тиме код српског народа покренуо све таленте.

- Он је пробудио стваралачки, уметнички и државотворни дух свога рода, а што је посебно важно нагласити, он је као светитељ Божји многе из свога рода повукао путем апостолским, те су га следили и за време његовог живота и свештеници, монаси, игумани, епископи, и и све до дана данашњега иду том царском, светосавском стазом - рекао је епископ Јоаникије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Небо се прекречити не може": Јутрос је у Црној Гори ОСВАНУЛА српска тробојка (ФОТО)

Светосавска академија одржана је и у Колашину на којој је беседио архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Амфилохије:

- Ми ове године обележавамо 800 година оснивања Зетске епископије - Митрополије, од стране Светога Саве на Михољској Превлаци, тако да његов спомен и сећање на њега траје осам векова. Дакле, обележавамо не само 20. годишњицу ових академија него 800 година Епископије Митрополије зетске, Митрополије црногорске, скендеријске, приморске, како се звала брдске. То је 800 година памћења и сећања на ту изузетну личност Светога Саву архиепископа, великога мудраца и зналца, државника. Све је спојено у његовој личности.

Беране

УЗВИШЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА

УЧЕСНИКЕ академије поздравио је и председник СО Колашин Милан Ђукић, из грађанске листе "Микан и Шуле", која са ДПС врши власт у овој општини.

- Светосавске академије овде, али и широм Црне Горе, Европе и света представљају истакнуте и узвишене манифестације културе и образовања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације