Новоизабрани председник Хрватске Зоран Милановић добио је позив да сведочи у понедељак пред загребачким Жупанијским судом у афери Дневнице, на суђењу свом бившем шефу кабинета Томиславу Саући, пише данас загребачки Вечерњи лист.


Осим Сауће, у овом случају оптужена је и Сандра Зељко, секретарица у више влада.


УСКОК њих двоје терети да су фалсификовали 125 путних налога и да су тако из буџета извукли око милион куна, што се, према наводима оптужнице, дешавало за време владе Зорана Милановића, али и за време влада Тихомира Орешковића и Андреја Пленковића.


Милановић је позван за сведока јер је био Саућин шеф, али и због чињенице да се део фалсификованих путних налога односи на измишљена путовања његових посебних саветника који су у истрази изјављивали да на путовања која су предмет оптужнице нису ишли, преноси Хина.


Иако још није положио заклетву, Милановићев је први председник Хрватске који ће бити саслушан као сведок у неком предмету.


Као сведоци на судове су својевремено позивани његови претходници Стипе Месић и Иво Јосиповић, али када су се нашли на клупи за сведоке, они су већ били бивши председници, наводи пише Вечерњи лист.


Прочитајте још: МИЛАНОВИЋ ШОКИРАН: Ухапшен шеф кабинета бившег премијера Хрватске


Од кад је 5. јануара изабран за новог шефа државе, Зоран Милановић ретко се појављује у јавности, из, како је рекао, поштовања према још актуелној председници државе Колинди Грабар Китаровић.