ВИШЕ од месец дана откако у Црној Гори траје несвакидашњи народни бунт којим је задивљен свет навикнут на другачији начин "решавања" чак и ситнијих проблема, од овог који је искрсао доношењем, најблаже речено, спорног Закона о слободи вероисповести, који СПЦ, верници, али и огроман број грађана сматра законом о одузимању светиња Српске православне цркве.

Црна Гора, показало је доношење овог закона, није по питању оданости својој цркви и вери подељена на две целине. Огроман број грађана је мирним литијама и молебанима показао да је у овој држави само једна црква православна, она која у свим испитивањима јавног мњења ужива највећи углед међу свим институцијама црногорског друштва, а чак је и Би-Би-Си морао да призна - седам од десет Црногораца припада Српској православној цркви.

ВЛАСТИТА црква у Црној Гори, показују протекли дани, брани се и на стари, традиционални, опробани начин - племенским окупљањима. Онако, како су се некада бирале старешине села и војводе међу најхрабријим и најчаснијим племеницима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хапсе и по ноћи: Приведено више Бијепољаца, нацртали српску тробојку и оцила поред пута (ФОТО)


- Хиљаде Куча и пријатеља нашег племена сабрало се на, за нас, историјском Орљеву, да покажемо пркос на најаву отимања наших светиња. Поносан сам што сам део, могу сад већ слободно рећи, историјске приче, јер смо прво племе које је организовано устало да покаже да нас има и да не дамо на оно што нам је најсветије. Литија је трајала више од три сата, народ нам се успут придруживао, поздрављао нас, и у Подгорицу је ушетало неколико хиљада људи. Ово је само почетак кучког сабирања, настављамо даље, спремамо нове акције, културне, мирне и цивилизоване, као и до сада, да наставимо да исказујемо свој однос према неправди која је задесила овај наш народ. Мислим да би данас били поносни сви наши преци, ово је најмање што смо могли да урадимо.

Овако је, за "Новости", коментарисао прво, после ко зна колико деценија, традиционално племенско окупљање под заставом Немањића, Дражен Живковић из Куча.

- Поново ћемо да се окупљамо, и право на литију и одбрану светиња - каже Живковић.
ПОНОСАН је и на пример Шаранаца и Дурмитораца, који данима на цичи прте кроз дубок снег у литији предвођени крстоношом Исаком Симићевићем, чија је фотографија снимљена по снежној олуји обишла свет, а он постао симбол отпора верног народа опаким наумима властодржаца.

Васојевићи из Андријевице

Народни гуслар Исак Симићевић каже да не жели да буде народни херој, а "правда" се да је то било спонтано, на молбу његовог свештеника Миливоја, који га је замолио да носи крст.

- Десило се да буде мећава те вечери и мраз, који је био и мотив више. Сетио сам се речи владике Рада: "Муж је бранич жене и ђетета, народ бранич цркве и племена", и само држећи се те максиме - хоћемо да будемо оно што јесмо, и да не будемо оно што нисмо. Надам се да ћемо истрајати у нашој борби, нећу да кажем у ове благе дане, у борби за слободу, али у борби за наше православље - каже скромни Исак.

Племенски печат литијама дају и Паштровићи, Грбљани, Морачани...

Кучи долазе у Подгорицу на молебан

ЊИХОВЕ примере су следили и мештани у седам села Полице, и у Дапсићима. Представници племена су сатима пешачили до Берана и прикључили се километарској литији у којој је око 10.000 грађана отишло на молебан у 806 година стар манастир Ђурђеви ступови, задужбину великог жупана Првослава, синовца Немањиног и брата од стрица Светога Саве, где их је епископ будимљанско-никшићки Јоаникије дочекао речима:

- Пева се о Косову... И Црна Гора је Косово.

Васојевићи из Берана, који су први дигли "побуну" поводом и пре усвајања спорног закона и постали путоказ стотинама хиљада грађана Црне Горе, добијају "импулсе" из Андријевице, из срца, како воле за себе да кажу, највећег српског племена. Грађани из овог места су прошлог петка од седам сати били на ногама. Њих око 2.000 је из Андријевице, на минус 10 степени, пешачило у литији 12 километара до Храма Светог Eвстатија у Трепчи, где их је дочекао владика Јоаникије, који је служио свету литургију поводом славе храма.

Литија из Дапсића код Берана

ПЛАКЕТА "НОВОСТИ" ЗА ПОДВИГ

ВЕЛИЧАНСТВЕНЕ литије, из дана у дан све дуже и бројније, разлог су што је жири "Вечерњих новости" одлучио да ове године плакетом за најплеменитији подвиг награди верујући народ и клир Митрополије црногорско-приморске, Епархије будимљанско-никшићке, Епархије милешевске и Епархије захумско-херцеговачке Српске православне цркве у Црној Гори.

У образложењу жирија наводи се да су они устали у одбрану својих светиња и показали се пред целим светом као најживља црква у Европи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Режим у Подгорици хтео да удари на БЕРАНЕ: Полиција “ТИПОВАЛА” младиће док су сликали мурал, па се повукла (ВИДЕО)

- Ово је награда за све оно што видимо ових недеља, за одбрану духа, вере, Цркве - рекао је председник жирија академик Матија Бећковић. - Омладина, за коју смо мислили да је индоктринирана и изгубљена, појавила се када је најважније. Није се уплашила, устала је да одбрани своју Цркву и духовност. Када је дирнуто у само очно дно тог народа, он се подигао, од Колашина до Херцег Новог и Улциња.

Кучи са заставом Немањића у литији ка Подгорици