ЗАМЕНИК председника ДПС и председник црногорске владе Душко Марковић учинио је груб покушај манипулације грађанима прогласивши митрополита Амфилохија за челника неког политичког покрета, узевши као аргумент за то своју тврдњу да се митрополит састао са делом црногорске опозиције.

У реаговању Митрополије црногорско-приморске на изјаву Марковића приликом посете Пљевљима, да је митрополит Амфилохије на литијама "окупио антицрногорску опозицију", каже се и да "он није објаснио да ли би то у исто време значило да се митрополит ставио на чело Владе Црне Горе, кад се сусрео са њим на дан изгласавања дискриминаторског и антиуставног законског прописа о обрачуну са Српском православном црквом".

- Да ли би то значило да се митрополит ставио на чело Велике Британије кад се срео са амбасадором те земље у Црној Гори, или се сам господин Марковић ставио на чело САД кад је разговарао са председником те земље у септембру 2018. године - истиче се у реаговању МЦП. - Сви грађани Црне Горе, без обзира на етничко и национално опредељење, имају своје место на литијама које Црква организује, нарочито они којима су на срцу образ и достојанство Црне Горе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сви се питају одакле толико српских барјака на улицама Црне Горе? За то су заслужна - ДЕЦА (ФОТО)

Митрополија саопштава и да је политичко опредељење потпуно неважно за оне који су у литијама, а оне су утолико политичке колико је њихова молитва усмерена на промену законског неправа које је установила скупштинска већина (уз хапшење опозиционих посланика). Додају и да се не може сматрати озбиљном тврдња Марковића да у литији нема места за Црногорце:

- Старање о духовним потребама православних Срба и Црногораца господин Марковић требало би да препусти православној цркви, а своју озбиљност и приврженост "грађанској и демократској" Црној Гори најбоље би показао водећи рачуна о животном стандарду свих грађана. Молебани и литије се одржавају да би Црна Гора била боља и напреднија, јер што је више таква и што је праведнија - то је јача њена сувереност.

Из Митрополије поручују да на литијама нема никаве пропаганде о томе да ће Црна Гора бити српска, јер је, како наводе, она једнако држава и Срба и Црногораца и свих других који у њој живе. О сликањима тробојки по Црној Гори додају да Митрополија није организатор тих акција, позивајући Марковића да се присети како је управо партија којој припада на више избора излазила са тробојкама, него без њих.

- Показивати такву одбојност према застави под којом је проглашена Краљевина Црна Гора (а тиме ужива и заштиту у складу са важећим законодавством Црне Горе), у најмању руку је врло необично, особито кад долази са тако високог места државе која жели да баштини континуитет са том истом Краљевином - оцењују у Митрополији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - “Отровали су цело насеље!”: Полицајци БЕЗ ИДЕНТИФИКАЦИЈА туку голоруке Подгоричане, они НЕ ДАЈУ српску тробојку (ФОТО/ВИДЕО)

Иначе, у Црној Гори данима грађани у великом броји сликају мурале са тробојком на јавним површинама. Готово да нема града, села и засеока који не осване са некадашњом заставом Црне Горе. Полиција, међутим, примењује репресивни апарат, хапси углавном младиће који цртају заставу на фасада зграда, аутомобилима, трафостаницама - где стигну!

РАЗУМЕВАЊЕ АМБАСАДОРКЕ

МИТРОПОЛИТ Амфилохије примио је у Цетињском манастиру Алисон Кемп, амбасадорку Уједињеног Краљевства у Црној Гори. У саопштењу Митрополије наводи се да амбасадорка цени миран начин на који учесници молебана и литија изражавају свој став и свесна је јачине осећања које ово питање побуђује у друштву. Такође је указала да у свакој друштвеној ситуацији, а посебно у овако осетљивим моментима, дијалог треба бити пут ка превазилажењу проблема.

ОТВОРЕНИ ЗА ДИЈАЛОГ

У МИТРОПОЛИЈИ црногорско-приморској остају отворени за почетак правог, истинског и транспарентног разговора са црногорским властима о свим отвореним питањима. Прво и најважније од њих је дискриминаторски Закон о слободи вероисповести, који је, како оцењују, већ произвео нежељене последице по црногорско друштво.
- Све чему смо досад сведочили представљало је само симулацију дијалога, без икакве жеље власти за истинским договором - истичу у Митрополији.

ДЕДИ ИСПУНИО ЖЕЉУ

ЗАНИМЉИВА је исповест ухапшеног Данила Вукадиновића.

- Око 23 часа изашао сам испред своје куће и на трафостаници која се налази поред пута, почео да цртам црногорску тробојку спрејом. То сам урадио јер сам сањао мог покојног деду, који се борио за ову државу и био велики Црногорац, и у сну ми је рекао да жели да је нацртам и да је види из гроба. И жељу сам му испунио - каже поносно Вукадиновић!