- Црна Гора у ове светосавске дане показује своје право лице. Синови и кћери, деца Светога Саве, иду његовим путем, путем истине и правде, борећи се против неправде, против зла и насиља, беспоретка, против лакоумства, против осионе власти. Ових дана ми идемо јеванђељским ходом. Савиним ходом, штитећи оне вредности које је Свети Сава тако блиставо и снажно назначио и даровао своме роду, међу њима посебно треба да поменемо Његоша, Марка Миљанова и Мојсија Зечевића.

Прочитајте још: Протест Срба у Женеви: Пред седиштем УН скренули пажњу на отимање светиња

Овако је у суботу вече у Беранама, на првој Светосавској академији ове године у Црној Гори, беседио епископ будимљанско-никшићки господин Јоаникије, истичући да је Свети Сава оставио завештање да онај који иде пред народом, као вођа народа, мора да буде побожан и крстоносац и да штити веру и да чува народ и да буде смирен пред Богом да би био пример у добру и честитости и у свакој правдии љубав свима осталима.

Говорећи о делу Светога Саве епископ Јоаникије је казао да је он поставио најваће стандарде у књижевности, живопису, архитектури и осталим уметностима.

- Дао је српском народу преко правних списа право и правду, једном речју покренуо све таленте свога рода на славу Божју. Он је пробудио стваралачки уметнички и државотворни дух свога рода, а што је посебно важно нагласити, он је као светитељ Божји многе из свога рода повукао путем апостолским те су га следили и за време његовог живота и свештеници, монаси, игумани, епископи, али и све до дана данашњега иду том царском, светосавском стазом. Благодарим за ову љубав и подршку коју сте показали ових дана, за љубав и подршку својој Цркви, својим светињама, својим прецима и своме потомству, казао је епископ Јоаникије.