У НАСТАВКУ решавања афере "Клап" приведена је начелница Пореске управе подручне јединице Подгорица Станислава Беба Мартиновић, као и Марина Перовић, актуелна саветница гувернера Централне банке Радоја Жугића и уједно бивша државна секретарка у Министарству финансија. Као што су то пре неколико месеци и најавили, истражитељи су наставили са разоткривањем и хапшењем чланова организоване криминалне групе осумњичене за милионске утаје пореза и злоупотребе службеног положаја. Добро обавештени саговорници "Новости" тврде да ни акцијом хапшења, која је изведена у четвртак у зору, није стављена тачка на ову истрагу. У последњој акцији је ухапшено осам особа, међу којима су се нашли порески инспектори и службеници Министарства финансија.

Када је реч о начелници Пореске управе, осумњиченој Станислави Мартиновић, о томе да је умешана у милионске малверзације први је јавно указивао Дејан Лакић, осумњичен за утају пореза, а који се налази у екстрадиционом притвору у Београду. Пре хапшења он је путем друштвених мрежа више пута говорио да је Мартиновићева "мозак целе операције", као и да су у Пореској овераване фиктивне фактуре како би се омогућио поврат непостојећег ПДВ-а у милионским износима и тиме оштетила држава.

Почетком септембра Мартиновићева је разрешена дужности в. д. помоћника директора Пореске управе (ПУ) у Сектору за оперативу у области инспекцијског надзора, али је остало нејасно да ли је до тога дошло због помињања њеног имена у аферама "Клап" и "Вардар", или је поднела оставку.

Прочитајте и: Hrvatski glumac divljao i psovao tokom hapšenja (VIDEO)

Оно што је сада већ чињеница, скоро десетак месеци након Лакићевих јавно изнетих оптужби на њен рачун - она је и ухапшена.

Специјално државно тужилаштво је, подсетимо, акције "Клап" и "Вардар" покренуло у мају прошле године, када је ухапшено више власника фирми због утаје пореза и наплате фиктивог ПДВ-а.

У последњој акцији, поред Мартиновићеве ухапшене су и њене колегинице - пореска инспекторка Невенка Ђуровић и руководилац Одељења за инспекцијски надзор Пореске управе ПЈ Подгорица Рајка Симоновић.

Поред њих, због сумње да су од новембра 2011. године до краја 2019. године буџет Црне Горе оштетили за више од 3,5 милиона евра, ухапшен је самостални саветник у Министарству финансија Драган Вујошевић. Он и његова бивша колегинца Перовићева се терете да су незаконито обуставили управни поступак наплате пореза једној приватној фирми, као чланови другостепене комисије тог владиног ресора. На тај начин они су онемогућили држави Црној Гори да наплати порез у износу већем од 400.000 евра, чиме су том правном лицу прибавили корист у истом износу.

СПИСАК УХАПШЕНИХ

У последњој акцији, осим државних службеника на списку за хапшење нашли су се Бјелопољац Рефад Колић, оснивач и извршни директор фирме "Браћа Колић" и овлашћени заступник предузећа "Миги"; Тамара Ковачевић, оснивач и извршни директор "Тренд трејд" и Б. Р., одговорно лице у фирми "Оков". Кривичном пријавом обухваћени су и Саша Јокић, оснивач фирме "Винер" из Даниловграда, Бојан Петричевић - заступник фирми "А коп", "ПС градња" и "А коп мне", К. Д. заступник фирме "Тренд трејд" из Подгорице, Шпиро Нилевић, оснивач и заступник фирме "Деа", као и Дејан Лакић и Иван Вуковић, и три фирме сходно закону о кривичној одговорности правних лица: "Браћа Колић", "Миги" и "Тренд трејд".