ЕПИСКОПСКИ савет СПЦ у Црној Гори позвао је јуче грађане да сва национална, страначка и друга осећања и обележја свако носи у свом срцу, а да на литије које се организују због усвајања спорног Закона о слободи вероисповести понесу само "икону из свога дома и свећу у срцу и у својим рукама".

Наглашавајући да су литије благословени дар тих светих сабора који надилазе све партијске, страначке, политикантске и идеолошке интересе, Епископски савет је поручио:

- Само такве литије чине све нас бољима, оплемењују нас и дају наду да ће и Црна Гора бити боља и да ће доброта и достојанство победити зло, неправду и примитивизам. Бог је наш пут, истина и живот, тим путем је Црна Гора кренула ових дана, а на нама је да га следимо.

Заседање савета, којем председава митрополит Амфилохије, одржано је дан после највеће литије одржане у Подгорици, у којој је учествовало око 40.000 грађана који се противе примени закона који је Црној Гори дао могућност да на своје име укњижи имовину Српске православне цркве у тој држави. Они су у четвртак увече свећама обасјали главни град Црне Горе и послали поруке да неће предати светиње у руке "однарођеног режима". Хиљаде грађана окупиле су се и у Херцег Новом, Беранама, Пљевљима, Котору, Никшићу и другим градовима.

- Ових божићних дана Црна Гора личи на Свету Гору. Ако неко може да потврди библијску истину да Бог походи народ свој, онда су то стотине хиљада људи сједињене у вери и љубави према својој Цркви, светињама и прецима, које у молитвеним литијама, протестујући против незапамћеног безакоња, бране своју веру и вечно људско достојанство - поручио је Епископски савет.

Прочитајте и:Veličanstvene slike govore više od reči: Mržnju ŠAČICE NACIONALISTA na Cetinju ugušilo MORE VERNIKA iz cele Crne Gore (FOTO/VIDEO)

Један од чланова Савета, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, јуче је спорни закон назвао антицивилизацијским и оценио да он враћа Црну Гору уназад вековима, у примитивизам:

- Народ је дубоко осетио да се чини велика неправда и зло и зато је устао да заштити своје светиње, част и образ, свој, Црне Горе и целог православља. Добили смо подршку од Цариградске патријаршије, Јерусалимске патријаршије, Московске патријаршије и од других цркава Европе и света. Свака разумна власт би одмах повукла овај закон и ставила га ван снаге.

Ово питање посебно је значајно у светлу евентуалних разговора о закључењу темељног уговора између владе Црне Горе и СПЦ о уређењу положаја Цркве у овој земљи. Митрополија црногорско-приморска истакла је јавни захтев да буде учесник у овим преговорима, без обзира на гласове који долазе из Србије, али само под условом да се они тичу измена Закона. У случају да режим у Подгорици и даље чврсто стоји на ставу да се Закон неће повући, као што последњих дана поручује црногорски државни врх, преговори се неће ни водити.

МИТРОПОЛИЈА НЕРАСКИДИВА ОД СПЦ

ПОВОДОМ ситуације у Црној Гори данас се огласила и Интерпарламентарна скупштина православља. Она је поручила да с великом забринутошћу прати развој догађаја у тој држави:

- Очигледну јурисдикцију коју парламент у Црној Гори има када је у питању доношење закона, Влада не може тумачити као повод за сукобе са локалном Црквом или као разлог за ограничавање активности Цркве. Митрополија коју су створили верници као витални део Српске православне цркве и која је од ње нераскидива, пружа свету службу народу Црне Горе вековима. Таква активност захтева неопходне ресурсе и приходе који ће омогућити Цркви да настави свој успешан рад.