Раскол у СПЦ због политике према Косову не постоји, а питање Косова и опстанка цркве и народа тамо није једноставно, изјавио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије и истакао да што се става СПЦ и њеног Сабора о Косову тиче - он је јединствен и кристално јасан.

Митрополит је у опаширном интервјуу за подгоричке Вијести рекао да не сматра да се у Србији води кампања против њега и објашњава да српске владике полемишу, као и да “међу светима има понека горка реч”.

"Не бих рекао да се води нека нарочита кампања против мене, поготово би тако нешто било тешко везати за Србију. Србија, са Београдом, Косовом, ваљевским крајем, Банатом и многим другим областима у којима сам провео значајан део живота, и за чије сам светиње везан - то је моја кућа", каже митрополит Амфилохије и додао је то увек била и данас је.

Истиче да још увек често тампо радо одлази и интезивно сарађује не само са патријархом и Светим синодом као миторполит СПЦ, него и са другим духовним и добрим људима.

Говорећи о Закону о вероисповести, Амфилохије сматра да је премијер Душко Марковић имао историјску прилику да у ноћи доношења тог закона "искорачи из партијске сенке", али да је очигледно да, како каже, "потпредседник има председника, који ради нешто што ниједан нормалан политичар у Европи не ради".

Митрополит тврди да никада није имао понуду црногорских власти да одвоји Митрополију црногорско-приморску од Београдске патријаршије, нити би икада био учесник таквих преговора.

Негирао је и да је уз прећутну сгласост ове власти од 2000. године укњижен највећи део имовине МЦП.

"Већина црквеног власништва - како црквене земље тако и црквених објеката - укњижено је у земљишне књиге, по закону ове или претходних држава, много пре тог времена...", рекао је, уз оцену да је то једна од највећих дезинформација које је лансирала црногорска влада.

Приче из власти о наводној неправилној укњижби цркава, митрополит каже доживљава као "најгнуснију лаж", коју потом здраво за готово преносе неупућени људи и медији.

"Тврдим да је данас тешко наћи у Црној Гори документованију валидност укњижења од оне коју ми имамо баш за те објекте и имовину".

Према речима митрополита, домовина се брани поштовањем правног поретка, а ово што су сад изгласали управо је, како каже, права бомба у правни поредак Црне Горе, асве у име заокружења, наводно, ”црногорског идентитета”.