Пре неколико дана на Цетињу је одржан марш црногорских националиста који су подржали отимање храмова СПЦ. Око 150 углавном Цетињана поручило је да "на Цетињу нема шетње".


Скандирало се "није ово српско легло већ је ово Монтенегро", „ми смо браћа испод капелице, ђе не рађа мајка издајице“, „ој четници и та ваша брада, бријаће је Ловћенска бригада“, „сад имамо нове издајице, што их народ назва посрбице“. Могла се чути и нова песма „Црнорогрци кршни момци, ми смо браћа сви, нећете у Цетиње док смо живи ми“, што је ништа друго до препев песме "Бојна Чавоглаве" Марка Перковића Томпсона.


Цетиње је данас општина са најмањим процентом Срба у Црној Гори - само 3.8 одсто, док је 2006. године на референдуму о независности Црне Горе у овој општини чак 86.5 одсто бирача гласало "за".


Ипак, није тако било одувек. Некада се Цетиње сматрало најјачим српским упориштем где се највише "србовало".


- Ми смо Срби и само Срби и сва слава што су је задобиле поједине покрајине придада целом српству, а не само тој покрајини - објавио је лист "Цетињски вјесник" 9. маја 1910. године, придружујући се тако апелу листа "Србобран" којим је поручено свим Србима који су отишли у Америку, да се на попису становништва тако и изјасне, без обзира из које су српске територије потекли.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: На Цетињу се вијорила албанска застава и певале се усташке песме: Црногорски националисти подржали отимање светиња СПЦ (ФОТО/ВИДЕО)


Како преноси Ин4с, у апелу се истиче да српски народ не сме да се огреши о своју српску народност и да не буде збуњен територијалном припадношћу јер, како се објашњава у тексту, њихова народност је свакако и само СРПСКА, а само територијална припадност може бити црногорска, херцеговачка, бокешка итд.


Цетињски вјесник, 8. мај 1910. године; Фото: in4s.net


То су наши покрајински називи. Јер, иако је истина да је име Црногорац, Србијанац, Бокељ, Херцеговац, Банаћанин итд. лепо и везано за пуно светих момената и у историји и у садашњости, ипак ако се ми будемо казивали под тим именима учинићемо превелику неправду и огрешићемо се о нашу највећу светињу – име Србин -објавио је цетињски лист.

На Цетињу су објављени и редови из листа "Србобран" којима се каже да је дужност сваког Србина да не користи своје покрајинско име, већ да га стопи у опште име – Србин.


Света је дужност сваког доброг Србина да своје покрајинско име утопи у опште име Србин, које нема на себи нити једну мрачну пегу, већ светли као сунце - објавио је "Цетињски вјесник".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Туђман је словенски Хитлер, Италија треба да врати Истру и Далмацију, Хрвати побили 500.000 Срба у Јасеновцу, Милошевић је много урадио за Србију: Овако је говорио Мираш док је био Србин (ФОТО)


Са Цетиња је поручено српском народу да се не обазиру на "ниткове" и "нељуде" и из власти који би да поделе Србе на разна покрајинска имена и тако у своју корист да умање силу и моћ нашег заједничког имена.


Фото. Фејсбук


Не обазиримо се на себичне властодршце или покварене трговце, који из личног рачуна хоће да нас поделе у разна покрајинска имена и тиме умање силу и моћ нашег заједничног имена. Презримо све нељуде и ниткове који нас уздижу и хвале као Херцеговце, Црногорце или друге јер они то не чине из племенитих побуда - закључује се у тексту који је штампан 1910. године на Цетињу.


У сваком броју "Цетињског вјесника" објављиване су рубрике Српство и Словенство, у којима су се пратила сва важна дешавања и вести значајне за Србе из свих крајева, ослобођених и неослобођених, као и важне вести из словенских земаља.