"Рушење цркве на Ловћену и гажење по Светом Петру Другом Ловћенском Тајновидцу, најмудријем рођеном на овим просторима после Светога Саве почетак је свега што се догађало са нама и у Црној Гори и у Боки и у Брдима", рекао је вечерас Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије након литије која је одржана као вид молитвеног отпора верног народа Боке режимском безакоњу према Српској православној цркви у Црној Гори.

„Рушење његове цркве је уствари било рушење Црне Горе и њено обурдавање низ Ловћен“, рекао је Владика Амфилохије.

Додао је да је плод тога рушења, насиља и тираније и тзв. Закон о слободи вероисповести.

„Уствари то је закон о ропству овога народа, закон о отимању његових светиња, закон о гажењу свега што је најсветије и најчеститије изнедрено на овим простора од времена Светога Јована Владимира, зетскога краља великомученика,и свега онога што је израсло у току ових осам стотина година, од 1220. године, када је Свети Сава на Михољској Превлаци обновио ту светињу и када је поставио првога епископа зетскога“, рекао је он.

Подсетио је да је Српски палац, седиште некадашње Бококоторске епархије, који се налази преко пута цркве Светог Николе у Котору, национализован након Другог светског рата.

„Како је онда могао да се национализује, ако је био државна својина, како тврде ови наши нови господари у Црној Гори? Како је било могуће национализовати га од Цркве? А то није случај само са овом црквеном општином него и са другим црквеним општинама у Боки которској и широм Црне Горе. Национализовали су и одузимали од наших манастира, од наших црквених општина, одузимана је црквена имовина… Како је могуће, дакле, да је то државно било, како данас тврде ови наши државници, ако се одузима од Цркве, национализује“, упитао је Митрополит црногорско-приморски.

Поставио је питање зар није била мудрост да се прво врати оно што је одузето од Цркве Божје.

Подсетио је да је Црква то тражила и да је чак власт, како је рекао, истога данашњега председника почетком двехиљадитих донела одлуку да се врати национализована имовина, не само приватницима и задужбинама, него и црквама и верским заједницама.

„Међутим, исти тај је после поништио ту одлуку и данас плод из тога поништења није само што није враћено отето, него се сад иде на то да се одузму и сами храмови, што нико никада није урадио у хиљадугодишњој историји ових простора“, казао је Владика.

Владика је поставио питање шта је сада са предузећима у којима су у претходном систему хиљаде радника у Црној Гори зарађивале хлеб.

„Где су та предузећа, где је та имовина која је била одузета за народ? Све је опљачкано, разорено. И имамо сад једну групу богаташа који мисле да тиме улазе у Европу, да ће тиме што су опљачкали од народа постати популарни у Европи“, нагласио је он.
Сада треба, додао је Митрополит црногорско-приморски, да се отму и храмови, да се и они униште и разоре.

Подсетио је да су обновљени стари и саграђени нови храмови у последњих тридесет година захваљујући томе што се разбуктао огањ вере сачуван у души народа.

„И ево данас видите, тај народ излази по свим трговима, улицама и градовима Црне Горе. То је и за мене чудо, откуда тај народ. И ја се нисам томе надао. Десетине хиљада се окупљају широм Црне Горе. То је народ Божји, огањ вере у живога Бога… Он се распламсао у души овога народа, нарочито у душама деце“, казао је Владика Амфилохије.

Казао је да само они који немају савести и свести могу градити будућност Црне Горе на богоубилачкој и братоубилачкој идеји.

„Ја се надам у Бога да ће ови наши садашњи властодршци схватити да нису на власти да би се борили против народа, да отимају народне светиње. За кога? Кога да ће уселе у ове храмове, они некрштени? И коме ће да предају ове храмове отимајући их од Цркве Божје? Надамо се у Бога да ће се и они, а и они који их гласају, вратити разуму и да ће гласати људе који знају шта су светиње и који ће чувати те светиње, а тиме чувати и своју децу, њихову будућност и будућност Црне Горе“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Додао је да се нада да ће овај црквено-народни бунт помоћи тим људима да се врате памети и разуму.

„И да оно што буду радили ураде сагласно вољи овога народа, ако су народна власт. Ако нису народна власт, онда им није место да буду на челу државе која се зове Црна Гора“, закључио је Митрополит Амфилохије.