Због сумње да су од новембра 2011. године до краја 2019. године буџету Црне Горе причинили штету у износу већем од 3,5 милиона евра службеници СПО-а ухапсили су осам особа међу којима се нашла начелница Пореске управе подручне јединице Подгорица, Станислава Беба Мартиновић. Они се терете за стварање криминалне огранизације, злоупотребу службеног положаја и фалсификовање исправа.

Због истих дела ухапшене су Рајка Симоновић руководитељка одељења за инспекцијски надзор и пореска инспекторка Невенка Ђуровић. Специјалним тужиоцима приведени су и Марина Перовић бивша државна секретарка у Министарству финансија те Драган Вујошевић самостални саветник у Министарству финансија.

Осим државних службеника на списку за хапшење нашли су се Бјелопољац Рефад Колић оснивач и извршни директор правног лица „Браћа Колић" и овлашћени заступник правног лица „Миги", Тамара Ковачевић оснивач и извршни директор правног лица „Тренд траде" и Б.Р. одговорно лице правног лица „Оков".

Кривичном пријавом обухваћено је и пет службеника Пореске управе из Подгорице и шест одговорних лица у правним лицима. Сумњиче се да су основали криминалну организацију са задатком да више правних лица са територије Црне Горе остваре имовинску корист у виду незаконитог повраћаја ПДВ кредита.

"На начин што ће им се у поступку инспекцијског надзора од стране Пореске управе Црне Горе као ваљане признати фактуре за робу и услуге које стварно нису испоручене, пружене, плаћене, нити извршене, које ће бити испостављене од правних лица које су оснивали други чланови ове криминалне организације. На основу тих фиктивних фактура од стране пореских службеника су сачињавана незаконита рјешења о повраћај ПДВ-а, саопштено је из полиције.

"М.П. и Д.В. су, сумња се, као чланови другостепене комисије Министарства финансија супротно члановима Закона о општем управном поступку противправно обуставили управни поступак наплате пореске обавезе за једно правно лице и онемогућили државу Црну Гору да наплати порез у износу већем од 400. 000 евра, чиме су том правном лицу прибавили корист у истом износу. На овај начин, осумњичена лица су у периоду од новембра 2011. године до краја 2019. године буџету Црне Горе причинили штету у износу већем од 3,5 милиона еура, додаје се у саопштењу.

Из Пореске управе истичу да блиско сарађују са надлежним оргањима.

"Због сумње на утају пореза и спровођење лажног стечаја током 2019. године Управи полиције и Тужилаштву достављено је 28 иницијатива за утврђивање основа за покретање кривичног поступка, а поднете су и кривичне пријаве против три правна и три одговорна лица у правним лицима. С друге стране, имајући у виду да су службеници ПУ дужни у својим поступцима досљедно примјењивати пореске прописе, то исти, једнако као и сами порески обвезници, подјежу утврђивању одговорности од стране надлежних органа у случају постојања сумње на злоупотребу службеног положаја или извршење радњи из домена кривичне одговорности", истакли су из ПУ.

Додају да треба поштовати презумпцију невиности до окончања поступка

Хапшење је наставак акције "Клап" започете у мају прошле године када су истражитељи због сумње да су оштетили државу за скоро пет милиона евра поднели пријаве против двадесетак особа и правних лица.