Суд БиХ одбио је оптужницу коју је Тужилаштво БиХ подигло против Љубана Ећима (55) због кривичног дела злочин против човечности и ратни злочин против цивилног становништва.

Оптужница је, како сазнајемо, одбијена због незапамћеног гафа Тужилаштва БиХ које није саслушало Ећима, што је основ за подизање било које оптужнице.


- Суд БиХ је донeо решење којим је одбијена оптужница Тужилаштва БиХ од 23. децембра 2019. године, поднесена против осумњиченог Љубана Ећима – наводе у Суду БиХ.


У одбијеној оптужници Тужилаштво је Ећиму на терет ставило да је у периоду од јуна 1992. до средине 1994. године починио злочине над Хрватима и Бошњацима у Котор Варошу.


- На терет му се ставља да је за време напада Војске РС и полиције на становништво бошњачке и хрватске националности у Котор Варошу и околини као заменик и де факто заповедник Специјалне јединице полиције ЦСБ Бањалука учествовао у удруженом злочиначком подухвату, са другим командантима и припадницима војске и полиције - саопштило је раније Тужилаштво БиХ.


У оптужници се наводило да је прогон почињен убиствима, депортацијом и присилним преселењем становништва, протузаконитим затварањем, мучењем, злостављањем, терањем на принудне радове, силовањем, нестанцима, пљачкањем имовине, уништењем културних, верских и историјских споменика и верских објеката, као и другим нечовечним делима.