Рахим Адеми, пензионисани генерал Хрватске војске, разочаран је и увређен филмом и серијом "Генерал", која је посвећена рату у Хрватској и познатом генералу Анти Готовини, оценивши да је реч о "срамном фалсификату".

"Срамни фалсификат", рекао је Адеми за Радио Слободна Европа на албанском језику.

Филм "Генерал" отворио је прошлогодишњи Фестивал филма у Пули и судећи према критикама није се прославио.

Адеми је, наводи се, један од кључних људи у рату који је биио "десна рука" команданта Готовине.

Износећи оштре критике на рачун овог остварења, Адеми је рекао да је гледао само последњу епизоду серије и да су му се у међувремену јављали са свих страна пријатељи и ратни саборци, који су му рекли да не могу да верују да је све то направљено на тако "искривљеној стварности".

Иако је, како каже, имао веома важну улогу у рату у Хрватској, у филму "Генерал" је представљен као анонимни поручник.

"У филму сам представљен као анонимни поручник чија је вереница трудна и који планира да се ожени", рекао је Адеми.

Према његовим речима, у том остварењу је ратна истина постала лаж, а лаж истина.

За то, додао је, не сматра кривим само редитеља Антуна Врдољака.

Иначе, Адеми (66) рођен је у селу Карач, код Вучитрна, дипломац је Југословенске војне академије у Београду, сада живи у Рогозници код Шибеника, Хрватска, ожењен је и има двоје деце.

У бившој СФРЈ био је део МУП-а, након чега се придружио хрватским снагама у борби за независност. Командовао војним јединицама на подручју Сиња, операцијама Медачки џеп и Олуја.

Хашки трибунал га је 2001. отужио за злоцине над хрватским Србима у Медачком џепу, али је у новембру 2005. тај његов случај, заједно са случајем Мирка Норац, препуштен хрватском правосуђу. Последњег дана маја 2008. Жупанијски суд у Загребу ослободио га је одговорности за злочине почињене над српским заробљеницима, што је две године касније потврдио и Врховни суд Хрватске.

Иако ослобођен одговорности, Адеми је поднео тужбу против државе Хрватске и затражио компензацију од 130.000 евра за седам месеци које је провео у притвору Хашког трибунала.

Био је у изборном штабу у председничкој кампањи коју је водио бивши хрватски председник Иво Јосиповић.