ЧАК 16 општина у Црној Гори, од укупно 23, ослоњено је на средства из Егализационог фонда. Дакле, ове општине се практично налазе на финансијским апаратима за дисање. Ова средства у највећем броју случајева не користе се за санацију лошег финансијског стања, већ за текућу потрошњу. Из ових разлога се стање из године у годину погоршава, а зависност већине општина од Егализационог фонда расте.

Ово је саопштила Демократска Црна Гора, говорећи о недостатку озбиљне стратегије, одсуству одговорности према грађанима и држави, као и подређивању општег интереса приватном, што су, како кажу, основни елементи политике ДПС, која је довела до стагнације, а потом и пропасти више од половине црногорских општина.

Демократе то потврђују и званичним подацима по којима су општине северног региона у 2014. години користиле ова средства у висини од 15.333.272 евра, 2015. године 17.189.623, 2016. године 18.442.166, 2017. године 23.024.511, а 2018. године чак 25.684.593 евра.

- Дакле, зависност расте, износи на име помоћи се увећавају, а сопствени приходи опадају. Потпуно је јасно да актуелна политика даје негативне резултате. Да ли су издвајања из Егализационог фонда уродила плодом? Да ли су довела и у једном случају до опоравка општине до нивоа да јој више не требају ова средства - питају се Демократе.

Прочитајте и:Loša razvijenost crnogorskih opština: Jug za život, a sever za brigu

Недавно саопштење Министарства економије које се тиче развијености општина, изазвало је реаговања и странака у Петњици.

И ДЕМОКРАТЕ ЗА СМЕНУ УЗ изразито негативан природни прираштај, поражавајући податак је да је током 2019. године рођено само 15 беба. Мале су шансе да ће неко од ових најмлађих становника остати у Бихору. Према званичној статистици, за првих девет месеци 2019. године одселило се 95 грађана, незванично и више - спочитавају Демократе из СО Петњица, које такође захтевају смену Аговића и Адровића.

- Аналитички приказ Петњице као најнеразвијеније општине у Црној Гори само потврђује тврдње Бошњачке странке да је ДПС упропастио општину Петњица, а њено становништво свео на једва 2.500 становника - саопштили су из ОО Бошњачке странке Петњица.

- Црвени аларм за Бихор непрестано гори и скоро па да више и нема времена да се нешто уради, али би тренутна апсолутистичка власт морала да поднесе рачун грађанима и Влади Црне Горе, а ДПС као партија чији општински одбор самостално обавља власт у Петњици, да хитно смени локално руководство. Ако ДПС настави да води политику општине на досадашњи начин, ово ће брзо постати пуста земља. Петњица је једина општина која не исплаћује следовање одборницима јер је председник општине умислио да му је то лични буџет, што је преседан. Незамисливо је да општина преживљава само од средстава из Егализационог фонда.

И Социјалдемократе сматрају да једнопартијска локална власт ДПС нема визију да води Општину ка стабилном и одрживом економском развоју.

- То оправдава наше јавно реаговање да Петњица више "тоне" него што "плови", на челу са председником Општине Самиром Аговићем и председником ОО ДПС Мехмедом Адровићем - саопштавају из СД, јоји је такође коалициони партнери ДПС на државном нивоу, и захтевају смену овог тандема.