ВЕРНИЦИ који се крсте левом руком, ексцентрични офарбани телохранитељ, “верске службе” по становима и под отвореним небом, коцкање и модне ревије. Ово су само неке ствари по којима се “прославила” Црногорска православна црква са распопом Мирашем Дедеићем на челу.

Ова невладина организација је поред агресивног става и претњи верницима Српске православне цркве у Црној Гори позната и по великом броју испада који дефинитивно не приличе правим свештеним лицима.

Прочитајте још: "Није ово српско легло но јуначки Монтенегро": Црногорски националисти се окупили на Цетињу да протестују против литије верника СПЦ (ФОТО/ВИДЕО)

Један од разлога што подржавају спорни Закон о слободи вероисповести којим држава прети отимањем имовине СПЦ је сигурно и недостатак сопствених светиња или уопште некретнина у којима би вршили службе.

Једини објекат који тзв. ЦПЦ има налази се на Цетињу, на приватном имању. "Службе" обављају где стигну, углавном под отвореним небом или када "улете" у неку сеоску цркву. Мираш и његова дружина траже од државе да им се врати "отета црквена имовина од стране окупационе СПЦ".

Прочитајте још: Сраман потез режимског новинара: Пустахија јавно позвао премијера да се НАСИЛНО ОБРАЧУНА са народом и литијама у Црној Гори

Уместо у цркви следбеници ЦПЦ се Котору окупљају у једној кући, где је направљен импровизовани олтар. Како је репортер "Новости" приметио на лицу места, тамо се чак и летос, у јеку сезоне, окупљао јако мали број грађана.

"Храм" у Котору Фото: М. Поповић


Најпознатија Дедеићева фотографија је дефинитивно она на којој је поред извесног Жоржа Булатовића (68), његове “рајске птице”, како га зову саборци у Црној Гори. У питању је самозвани уметник који обожава да привлачи пажњу шареном одећом и фарбањем браде у разне боје. Живи у Швајцарској, а прича се да је пензионисани монтер или машиниста, који зарађује као кројач.

Жорж Булатовић Фото: Twitter


Гази седму деценију живота и, како су нам рекли његови познаваоци, погинуће, ако затреба за Црну Гору, али "не српску".

- Држава опет капитулира пред шачицом екстремиста. Нема среће док председник Мило опет не узме ствар у своје руке, као у мају 2006. године. Џаба се радујете посрбице, никад више 1918! - једна је од Булатовићевих изјава.

Дедеић је иначе, ако је судећи по снимцима и фотографијама велики љубитељ коцке и женске моде. Прошлог лета је усликан је како у свештеничкој одори излази из коцкарнице “Сплендид” у Бечићима, док се касније појавио снимак распопа како са великом пажњом прати менекенке из првог реда.

Фото: Инстаграм
Мираш поставља нове стандарде за свештена лица не само љубављу према коцки и женама, већ и насиљу. Доказ тога је снимак из 2015. у Котору када је два пута у лице ударио старицу која се усудила да му стане на пут.
Најновији подухват вође тзв. ЦПЦ био је организација пливања за “Часни крст” на Сланом језеру код Никшића. На позив се одазвао један кандидат, а малобројне Мирашеве присталице су се покупиле и отишле за Цетиње.

Мирашеви следбеници су верни одраз свог вође, па се тако појавила фотографија једног ид њих како се крсти левом руком крај самозваног митрполита. У коментарима на друштвеним мрежама неки су покушавали да га одбране речима да можда нема десну руку, али се испоставило да то није случај.

Верник се крсти левом руком Фото: Инстаграм


Свештеници самозване ЦПЦ такође су изазвали подсмех на друштвеним мрежама када је почетком године објављен снимак у ком црногорска застава смета једном од њих. Изнервирани поп на кога се обрушило државно обележје у једном тренутку је рекао: „Макните ми ту заставу“.