Душко Марковић, председник Владе Црне Горе изјавио је да је немогуће повући Закон о слободи вероисповести најављујући да ће се до краја недеље званично обратити митрополиту црногорско-приморском Амфилохију за наставак разговора.


- Влада ће разговарати са актерима унутар Црне Горе. О томе не може одлучивати ниједан председник, па ни председник Србије Александар Вучић. За нас је легитимна адреса за разговор Митрополија црногорско-приморска и митрополит Амфилохије - казао је Марковић за Јавни сервис.


- Влада не може да повуче закон. Влада предлаже, Скупштина га усваја, а потврђује председник својим потписом. Овај закон је прошао све те процедуре и он је у правном животу. Нико не може да га повуче. Он може бити оспорен у целости или у појединим нормама, али кроз јасну процедуру предвиђену за то. Не може црква тражити повлачење закона, јер нема уставне могућности за то.


Марковић је казао и да сва дешавања која су уследила након усвајања закона нису била само отпор том акту, већ је прерасло у обрачун са Црном Гором и њеним институцијама и правом да држава суверено одлучује о својим питањима.


Прочитајте још: Душко Марковић рекао да ће ОСТАТИ ДО КРАЈА уз своје министре, па ПОБЕГАО из Скупштине (ВИДЕО)


- Тај атак и невиђену пропаганду носили су је актери унутар земље, али најдрастичније и најбруталније актери из суседне Србије. Паљење црногорске заставе у Београду је јасан однос о држави Црној Гори и њеном праву да суверено одлучује о унутрашњим питањима, поручио је црногорски премијер.