Осумњичени за државни удар сведочио у Подгорици: Укинута потерница за Израелцем Јорамом Фригом

С. Ђ.

21. 01. 2020. у 21:59

Осумњичени за државни удар сведочио у Подгорици: Укинута потерница за Израелцем Јорамом Фригом

Јорам Фриг

Тужилаштво је у јануару прошле године проширило истрагу против бившег оперативца ЦИА Џозефа Асада и још осам особа

НА предлог Специјалног државног тужилаштва, судија за истрагу Вишег суда у Подгорици укинуо је међународну потерницу расписану за држављанином Израела Јорамом Фригом (53), осумњиченим за покушај тероризма на дан парламентарних избора 16. октобра 2016. године, након што је он, наводно, пре два дана у пратњи адвоката дошао у Црну Гору и дао исказ у СДТ-у.

Фриг је, наводи се, потврдио да је на позив бившег оперативца ЦИА Џозефа Асада дошао у Црну Гору. Фриг је саслушаван више сати и опширно је сведочио о доласку у Црну Гору, не спорећи да је донео контрадиверзиони апарат у Подгорицу којим се спречава прислушкивање. Није, међутим, негирао да се исти апарат може користити и за мере електронског надзора.

Тврдио је и да није имао информације да се иза организације окупљања октобра 2016. крије припрема терористичке акције. Док је боравио у Подгорици, према његовом казивању, превозиле су га особе блиске Демократском фронту, активисти те политичке групације.

С друге стране из ДФ су позвали главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића да "стисне петљу" и јавно објави исказ осумњиченог Јорама Фрига и да "објасни црногорској јавности како је могуће да осумњичени за државни удар Јорам Фриг, за којим је расписана црвена Интерполова потерница, и одређен му притвор, дође у Подгорицу а да не буде спроведен у истражни затвор и да му није одређен притвор". Из ДФ оптужују Катнића да "кршећи све важеће законе и злоупотребљавајући службени положај покушава принудама да оживи покојни државни удар".


Прочитајте и:Katnić oružje nabavljao od OVK: Evo za šta se još tereti crnogorski specijalni tužilacТужилаштво је у јануару прошле године проширило истрагу против бившег оперативца ЦИА Џозефа Асада и још осам особа због основане сумње да су били део логистичке мреже која је у више наврата у Црној Гори пружила безбедносне услуге организаторима акције планиране за 16. октобар 2016. Међу овим особама су и Јорам Фриг, четворица бивших службеника ФБИ, Матеос Константину и двојица Ирачана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације