Словеначка војска требало би да за 15 година буде увећана за две хиљаде припадника, а до 2035. Словенија би удео издвајања за обрану у БДП требало да повећа на прописани стандард од два одсто, наводи се у "Белој књизи" коју је данас представило Мнистарство обране.

У складу с тим плановима Словенија би број од 7.100 садашњих војника сталног и резервног састава постепено повећавала на коначних 7.500 војника у сталном и 1500 у резервном саставу, док би се издвајања за одбрану такође повећала са садашњих 1,01 одсто БДП на 2 одсто.

Како се наводи у документу, најмање 20 одсто издвајања за одбрану било би намењено улагању у опрему и наоружање како би се променио садашњи однос у којем се већина средстава троши на плате и друге обвезе, преноси Хина.

У "Белој књизи" предвиђено је да словеначка војска буде у стању да формира две средње батаљонске дивизије, како је већ било предвиђено програмом деловања у оквиру НАТО операција, а допушта се и сценарио поновног увођења обавезног војног рока, ако напори за привлачење више кандидата у професионални састав војске не буду успели.