У ЦРНОЈ Гори око милијарду и по евра је ван званичних токова плаћања што је 35 одсто бруто домаћег производа, подаци су из тек минуле године. Сива економија све јаче притиска црногорско друштво упркос томе што у Влади константно истичу поруке да држава води борбу против тог проблема. Формирана је Комисија за борбу против сиве економије, односно шверца цигарета, алкохола и друге акцизне робе. Проблем је евидентан и на тржишту рада, па подаци показују да између 25.000 и 30.000 радника ради на црно. То значи да су њихове зараде неевидентиране, па се не плаћају порези и доприноси на те приходе. На ове чињенице недавно су указали и представници пословне заједнице.

- Послодавци који легално послују на удару су ове појаве, али дугорочно губе сви. Морамо се једнако бавити и њеним узроцима и последицама и радити на јачању свести свих субјеката у друштву о препознавању спреге између сиве економије и квалитета живота, кроз трајно изгубљени део друштвеног производа - поручио је Властимир Голубовић, председник Привредне коморе.

У туризму се изгуби око 300 милиона евра, док се утаја ПДВ-а, према подацима Пореске управе, креће од 120 до 150 милиона годишње. Ранко Јововић, председник Одбора удружења туризма Привредне коморе, оцењује да није проблем само у обрачуну зарада, већ и другим сегментима туристичке привреде.


Прочитајте и:Tužilaštvo Srbije pokreće istragu protiv Milivoja Katnića- Сива економија угрожава директно конкурентност привредних субјеката који легално послују, јер се терет јавне потрошње распоређује на мањи број пореских обвезника - нагласио је Јововић.

Властимир Голубовић

У Влади оцењују да су у овој години изгубили, како каже Дарко Радуновић, министар финансија добар алат за додатно сузбијање сиве економије, а то је закон о електронској фискализацији.


УМРЕЖАВАЊЕ

СУШТИНА закона о електронској фискализацији је да привредни субјекти буду умрежени са Пореском управом и да та институција у реалном времену добија податке о промету. То значи да ће Пореска управа имати увид у дневне пазаре и промет и све ће бити опорезовано.