НАЈТЕЖА деоница ауто-пута од Бара до Бољара, Смоковац-Матешево, дуга 41 километар, требало би да буде завршена последњег дана септембра. Међутим, неизвесно је да ли ће се до тада технички преглед и употребна дозвола обезбедити. Ово је саопштио министар саобраћаја Осман Нурковић, додајући да, када је реч о овом капиталном пројекту, највећи део физичких радова већ је завршен. У ресорном министарству очекују да до краја године нађу партнера за другу деоницу, која ће значајно скратити пут до Београда.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОРАСЛО ЗАДУЖЕЊЕ: Ауто-пут увећао јавни дуг


- Предстоји асфалтирање и постављање електро-машинске инсталације. Квалитет радова је добар. Ради се на петљи Смоковац, компанија "Бемакс" ће те послове сигуран сам урадити на време. Међутим ако не добијемо употребну дозволу до 30. септембра не могу да кажем да ћемо у саобраћај пустити ту саобраћајницу, јер се ради о великом ризику - објаснио је Нурковић. - У вези друге деонице ауто-пута, Министарство, на чијем сам челу, код Европске комисије аплицирало је за износ од 20 одсто од предрачунске вредности. Верујем да до краја ове године можемо наћи партнера за другу деоницу. Сарађујемо са Србијом јер је важно да се ради с обе стране због повезаности. Оптимиста сам и верујем да ће се прича о ауто-путу у целости остварити. Надам се да ћемо тада до Београда путовати за само четири сата, уместо девет, колико нам данас треба. Путарина на овој саобраћајници биће највероватније три и по до четири евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Путари убијају "Сузу Европе" (ФОТО)


Министар Нурковић се дотакао и одлуке Владе Црне Горе да помогне "Монтенегро ерлајнсу" са 155 милиона евра у следећих шест година. Из Владе су појаснили да ће "Монтенегро ерлајнс" претварањем дуга у акционарски капитал измирити дуговања на име пореза и доприноса у износу од 25 милиона евра, као и дуг према држави по основу већ обављених плаћања из државног буџета, у износу од девет милиона. Одлучено је да држава плати дуг Аеродромима Црне Горе у износу од 32 милиона евра, увећаном за камате и друга евентуална споредна потраживања до краја ове године. "Монтенегро ерлајнс" је у обавези да измири дуговања по овом основу, без одлагања.

- То је предузеће које остварује велике приходе. Посебно сам оптимиста јер се тренд употребе авио-превоза повећава из године у годину. Спасавање "Монтенегро ерлајнса" је оно што ће донети корист држави. Педесет милиона евра ће се уложити у набавку авиона. Биће набављена четири нова - казао је Нурковић. - Ако се угаси "Монтенегро ерлајнс" Црна Гора никада више неће имати националну авио-компанију јер би кадар отишао.

Осман Нурковић Фото Влада ЦГ

ЧЕКА СЕ МАЈ ЗА КОНЦЕСИЈЕ

МИНИСТАР саобраћаја Осман Нурковић саопштио је да у мају очекује избор најбоље понуде за концесије Аеродрома Црне Горе.

- Одабране су четири групације, припремамо тендерску документацију и позив да се доставе понуде, што ће бити завршено у наредних 15 дана. Рок за понуде је 60 дана. Квалификовале су се одличне компаније и због тога очекујем и одличне понуде - казао је Нурковић.