ЗАГРЕБ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ПЕВАЧ Мирослав Шкоро након неуспеха на председничким изборима у Хрватској остаје у политици и најављује окупљање десних страна под његовим именом уочи парламентарних избора.

Шкоро неће основати нову политичку странку, јер оцењује да нема времена да се она позиционира, али ће понудити десним странкама да наступе заједно и користе његово име како би постигли најбољи резултат на изборима и постале трећа политичка снага у Хрватској.

Ко ће све са Шкором за сада се странке и њени лидери не изјашњавају, а аналитичари процењују да би таква коалиција заиста могла на изборима у септембру или октобру бити пресудна за формирање власти. Наиме, у овом часу СДП и ХДЗ воде мртву трку, а коалициони потенцијал им је премали да самостално формирају владу.

ХДЗ у марту чекају страначки избори, а Андреју Пленковићу ће се супротставити двојица бивших шефова дипломације Давор Иво Штир и Миро Ковач, те бивши председник странке Томислав Карамарко који је такође најавио могућност кандидатуре.

Странка ће ускоро донети одлуку када ће се избори одржати и која ће правила вредити, а смер који ће ХДЗ имати после избора одредиће у великој мери и политички живот у земљи. Ако победи Пленковић ојачаће његова проевропска струја, а ако изгуби десница у ХДЗ-у имаће прилику да странку позиционира више десно него што је сада.

И СДП се припрема за изборе, а ускоро би требалио да се објавити састав владе у сенци. Садашњи председник Давор Бернардић потврдио је да ће само он бити кандидат за премијера ако леви СДП победи и успе да састави владу и да се неће ићи у експеримент да он води странку, а неко други владу. Анкете у овом часу показују малу предност СДП-а, пре свега што је победио и кандидат левице Зоран Милановић на изборима, али права политичка битка тек предстоји и то у време док Хрватска председава Европском унијом.

Трећи пут очито је доживео фијаско, па је тако са политичке сцене нестао судија Мислав Колакушић који је у једном часу био права звезда, а онда завршио као посланик у Европском парламенту и доживео дебакл на председничким изборима.

И Мост који је дуго времена био одлучујући за формирање хрватске владе више нема утицај као пре, а слаби рејтинг имају и друге странке центра.

Тако се наставља трка између две најјаче странке, ХДЗ-а и СДП-а, док десне странке под Шкором тек требају показати многу ли се ујединити и личне интересе њихових лидера подредити заједничком циљу да буду одлучујући фактор у будућем саставку парламента. СДП ће бираче покушати привући обећањем о смањењу министарстава, те политици која ће бити крајње критична према корупцији у друштву, док се ХДЗ хвали успесима владе на економском плану и тражи још један мандат да спроведе нужне реформе.