Демократски фронт позива Зорана Пажина, Миливоја Катнића и Сашу Чађеновића да објасне црногорској јавности како је лице са црвене Интерполове потернице, Јорам Фриг, слободно допутовао у Црну Гору, и уз бројну полицијску пратњу, попут најзначајнијих светских државника, испраћен са аеродрома Голубовци.

Ово је још један од доказа злоупотребе Интерполове потернице, и цопy/пасте склапања споразума о кривици, који је потписао чувени “јунак” Мирко Паја Велимировић из Зубиног потока.

Јавност је упозната са тиме да су, два месеца након изрицања неправоснажне пресуде за државни удар, Миливоје Катнић и Саша Чађеновић подигли Наредбу о проширењу истраге против десеторице бивших агената ЦИА, ФБИ, МИ6 и Мосада због сумње да су заједно с агентима ГРУ-а, припадницима Равногорског покрета и ДФ-а планирали убиство Мила Ђукановића и спречавање уласка Црне Горе у НАТО.

Истражни судија Мирослав Башовић је одредио притвор свим осумњиченима, а Виши суд расписао потерницу коју је Интерпол Подгорица упутио свим чланицама ове организације. Али Пажин, Катнић и Чађеновић никако да саопште јавности да су досад укинуте две потернице, које су биле расписане за Џозефом Асадом и Ароном Шавивом.

Тако су Министарство правде и СДТ доживели међународно правни нокаут јер су докази, који су достављени против ових лица, оквалификовани као политички мотивисане конструкције, које немају никакво утемељење у захтеву за изручење.

Кривичној одговорности посебно подлежу злоупотребе службеног положаја Зорана Пажина, Миливоја Катнића и Саше Чађеновића, који су креирали лажне маил–адресе како би симулирали електронску преписку између осумњичених, у којој се, наводно, разрађују сегменти планираног државног удара. И, уместо да ова тројка буде ухапшена, довођењем Јорама Фрига без хапшења иста та тројка још једном показује да наставља са монтирањем доказа и штанцовањем споразума о кривици како би скренула пажњу са кризе у СДТ-у и са неодржавања седнице Тужилачког савета, чије је заказивање јавно обећао Велимир Ракочевић.

Зато Ракочевића овим путем питамо да ли је довољан разлог за заказивање седнице Тужилачког савета необорива чињеница да је Јорам Фриг, осумњичени за покушај државног удара, коме је Виши суд одредио притвор, на голубовачком аеродрому дочекан уз највише државне почасти и, уместо у Спуж, вероватно отишао на неку вечеру са Пажином, Катнићем и Чађеновићем. Исто питање постављамо и Анети Спаић, такође члану Тужилачког савета, која с позиције супруге Срђе Дармановића критикује СПЦ и хвали Закон о слободи вероисповести, а упорно ћути на овакве криминалне активности челних људи црногорског Тужилаштва.

Иако ниједан лидер, функционер, члан и симпатизер ДФ-а никад није имао било какав контакт с Јорамом Фригом, немамо дилему да се споразумом о кривици са овим израелским држављанином покушава скренути пажња са све масовнијих окупљања грађана, који протестују због усвајања Закона о слободи вероисповести, и уз то се покушава оживети већ давно упокојени државни удар. Оно што морају знати Ђукановић, Пажин, Катнић и Чађеновић, јесте да никакви стари и нови споразуми о кривици неће зауставити процесе који су отпочели. И да Демократски фронт зна сваки њихов наредни потез. А толико су их направили у кривичном правцу да их неће спасити никакав споразум о кривици”, саопштили су из ДФ-а.

Izvor: Borba.me