ПРЕДСЕДНИЧКА лента коју је увео Фрањо Туђман постала је изненада проблем за инаугурацију новог хрватског председника Зорана Милановића који не жели да је стави. Ношење ленте "прописано" је за председничке инаугурације и носили су је Стипе Месић, Иво Јосиповић и Колинда Грабар Китаровић, док је Милановић оценио да је то непотребно и да церемонију треба једноставније организовати.

Тако ће инаугурација новог председника бити 18. фебруара, али не на Марковом тргу, где се до сада увек одржавала, већ у просторијама Канцеларије председника на Пантовчаку, бившој резиденцији Јосипа Броза када је боравио у Загребу. На церемонији ће бити мало људи, без иностраних државника, а председник Уставног суда је поручио да није никакав проблем да уместо на трг, где је седиште владе и Сабора, дође на друго политичко брдо како би обавио церемонију. Неће изостати ни оно "тако ми Бог помогао", јер су из Милановићевог круга потврдили да је он легалист и неће стварати проблеме око текста заклетве.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Колико брзо можете да набавите калашњиков? У Хрватској за два дана и 600 евра

Реакције на Милановићеву одлуку да се промени сценарио инаугурације су различите, од оних који тврде да је повукао добар потез, јер је избегао кич сценографију, до оних који мисле да је требало поштовати традицију. Милановићеви сарадници, опет, кажу да је незамисливо да будући председник учествује у церемонији у којој би било свега и свачега, измишљених војних униформи, помпезних сцена, као и онога што је до сада био стандардни део инаугурација.

Још увек се "пишу" кадровске комбинације ко ће бити у његовој канцеларији, с тим да се зна како ће нови шеф Канцеларије бити Орсат Миљенић, угледни правник и бивши министар правосуђа, који је водио и Милановићеву кампању. Портпарол ће бити познати новинар Никола Јелић, а преговара се и да бивши шеф сигурносне службе Драган Лозанчић постане саветник. Милановић је најавио да ће имати и мање саветника од Колинде Грабар Китаровић и да ће модернизовати рад своје канцеларије.

Иако је и Колинда Грабар Китаровић најављивала пресељење са Пантовчака то се неће догодити, јер је Милановић пресекао дилеме поруком да нема безбедније локације за седиште председника. Вероватно се ни биста Јосипа Броза неће тако брзо вратити на Пантовчак, иако то траже неки од блиских Милановићевих сарадника. Међу првим спољнополитичким потезима очекује се Милановићев одлазак у Словенију, можда и у БиХ, док из његовог круга засада још нема назнака спрема ли се и сусрет са српским председником, Александром Вучићем. Милановић се није ни изјаснио смета ли му то што се "гура" процедура именовања Хиде Бишчевића за хрватског амбасадора у Србији пре његове инаугурације, иако су његови сарадници рекли да је некоректно именовати нове амбасадоре уочи инаугурације новог председника.


САРАДЊА

НАЈАВА "тврде кохабитације" између Зорана Милановића и Андреја Пленковића изазива разне коментаре у Хрватској, а сви чекају како ће ова двојица тврдо супротстављених политичара сарађивати. Док неки тврде да ће тензије бити мање него у време Колинде Грабар Китаровић други очекују жестоку политичку битку иза кулиса.


ЕРЈАВЕЦ СЕ ПОВЛАЧИ

СЛОВЕНАЧКИ министар одбране Карл Ерјавец повући ће се са функције пошто је претрпео пораз на изборима за председника Демократске странке пензионера (ДЕСУС), коју је водио 16 година. "Када, још знам, али врло брзо", рекао је Ерјавец, додајући да ће остати члан ДЕСУС-а. Ерјавца је, приликом гласања о новом вођству на ванредном конгресу странке победила министарка пољопривреде Александра Пивец са 145 гласова, док је он добио 80. "Зашто бих био разочаран? То је демократија", казао је он.