Затиру нам трагове: Серија напада на српске цркве и гробља у Федерацији БиХ

Милена МАРКОВИЋ

20. 01. 2020. у 15:02

Учестали напади на српске светиње у делу Сарајева под контролом Федерације БиХ. Шеховац: То је део кампање против СПЦ као и у Црној Гори, Хрватској и на КиМ, некоме је интерес да изазове домино ефекат

Затиру нам трагове: Серија напада на српске цркве и гробља у Федерацији БиХ

Српска гробља у Федерацији мета екстремиста / Фото Приватна архива

ТОКОМ ових божићних дана, када су из преживелих српских православних цркава у Федерацији Босни и Херцеговини потекле поруке праштања и мирења, нападнуте су две српске богомоље у Сарајеву под федералном управом БиХ. Прва у Блажују, именована првим српским светитељем Савом, друга у Хаџићима, посвећена апостолима Петру и Павлу. Црквама су обијена врата, полупани прозори, покупљени прилози верника. Живој блажујској цркви која је већ преживела неколико напада, пре овог последњег, уништили су олтар, покупили иконе, и свете сасуде, а на зидовима оставили увредљиве поруке, упркос томе што се у овом храму, годинама богослужења обављају уз заштиту полиције.

Малобројне Србе који су остали да истрају на земљи предака узнемирили су напади на њихове храмове.

- Посетили смо одмах те људе, потресени су - преноси утиске за "Новости" Душан Шеховац из Удружења истина и правда.- Они, ипак, ни тренутка не сумњиче своје комшије за ово недело, али су поруку схватили. Деценију пратим, документујем и јавно реагујем, тражећи истину и осуду оваквих инцидената. Дошао сам до закључка да постоји правило у њиховом понављању: време око деветог јануара, када се обележава Дан Републике Српске, дан обележавања опсаде Сарајева, почетак јула и сребреничких догађаја, уочи избора и формирања власти на свим нивоима. Мада међу нападачима, верујем, има и ситних лопова, без икакве идеологије у позадини. Суштина је међутим организовано паљење и рушење вишевековног постојања српског народа на територији града Сарајева у коме су верски објекти први на удару. Поражавајуће је да се понављају и поруке да овде нису добродошли и препоручује им се: Срби у Србију!

Шеховац подсећа да, само, парохија блажујска данас броји једва стотинак српских домаћинстава, углавном старачких. Пре грађанског рата у БиХ, овде је живело више од десет хиљада Срба.

- Не сметају им само они. Само живи Срби. Сметају и мртви. Њихова гробља и њихови белези - наводи Шеховац пример суседног, илиџанског Осијека. - Овде су нам порушили споменике, палили гробљанску капелу. Колико је капела одолевала, толико су вандали били упорнији. Палили су је неколико пута годишње. На удару је и српска имовина оних домаћина који се од ње не одричу. Пример је породице Вујичић, домаћинство им је више од десет пута нападано, током четврт века дејтонског "мира".

Ни најстарији гробови немају мира


На питање зашто су баш сада пробуђени духови зла, Шеховац одговара:

- Ово што се Србима догађа у Сарајеву у делу града под управом Федерације БиХ, однос је већине према живим и мртвим Србима. Према доказима, белезима нашег вековног постојања и то је, заиста део глобалног односа према нашем народу, нашој православној вери који је на сцени у Црној Гори, на Косову, у Хрватској... циљ је потпуно огољен: да се затру докази постојања православља, поништи и преименује наш идентитет.

Душан Шеховац

ОСУДА КАО ЛЕК

- НАПАДИ на светиње, ко год иза њих стајао, напади су и на суживот између српског и бошњачког народа у Босни и Херцеговини који желе да живе у миру и да га колико је могуће унапређују - каже Душан Шеховац. - Јавна осуда оваквих недела је лек који је свима потребан, а из порука да нас је ћутање о неделима довело до несреће, довољна нам је опомена.

Црква у БлажујуИСТИНА, ПРАВДА, ТРАГАЊЕ

Удружење формирано у Источном Сарајеву "Истина и правда" формирано је како би се документовали и истражили српски белези. Они којима су затрти трагови и они који још одолевају очигледним невољама људи и времена. Круг деловања овог удружења је српска историјска, културна и верска баштина бившег града Сарајева, данас подељеног на источни и федерални део.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације