Грађани Жабљака упркос јакој зими и снегу и вечерас су се окупили у литији како би изразили свој протест против Закона о слободи вероисповести.

„Само слога светиње спашава“, пише на транспасренту који грађани носе уз иконе и црквене барјаке.


Вечерас су и Пивљани изашли на литију
Велики број грађана у литији кроз Плужине

БУДВА: НЕКОЛИКО ХИЉАДА ГРАЂАНА НА ЛИТИЈИ
Неколико хиљада грађана на литији у Будви чији градоначелник Марко Бато Царевић је позвао грађане да се прикључе мирном сабрању.
Хиљаде грађана је потписало Деккарацију којом се захтева пивлачење Закона о слободи вероисповести.


ЕПИСКОП ЈОАНИКИЈЕ: НИЈЕ ЗАКОН О СЛОБОДИ, ВЕЋ О ПРОГОНУ ВЕРЕ

-Навршила се 801 година од када се упокојио ктитор овог манастира жупан Првослав, Немањин синовац, чији се гроб налази у Ђурђевим Ступовима. Ево, 800 година, непрестано, траје молитва код гроба нашег ктитора. Да ли има икакве јаче и уверљивије легитимације, икаквог документа, папира коме припада ове светиња, у којој је установљена стара Будимљанска епископија?!


Ово је на Богојављење у престоном граду Епархије будимљанско-никшићке Беранама, казао је епископ будимљанско-никшићки Јоаникије истичући да се зна да је Свети Сава овде у манастиру Ђурђеви ступови поставио првог будимљанског епископа Јакова . -Ово је епископско седиште од Светог Саве до дана данашњег које има своју историју, има своје записе, а најјачи запис је, управо, гроб и кости жупана Првослава, који је ову цркву наменио, не било којој држави или власти, него Богу живоме и служби Божјој, подигао задужбину за своју душу. Безуман је свако ко би хтео да преправља његово завештање и да ову цркву, после 800 година, прекњижава. Видимо да тог безумља има, нажалост, а нарочито се показало приликом доношења оног нечасног акта, који је лицемерно и лажно назван Закон о слободи вере, а то је закон о прогону вере православне. То види цео свет, само не наше власти, али, видеће и они, пре или касније, казао је владика Јоаникије.


НА БОГОЈАВЉЕЊЕ НЕКОЛИКО ХИЉАДА БАРАНА У ЛИТИЈИ

Неколико хиљада Барана у литији у недељу вече, 25.-ти дан од када су грађани Црне Горе изашли на улице да изразе неслагање са недавно усвојеним Законом о слободи вероипсовести. Након молебана у Саборном храму Светог Јована Владимира, уследила је литија- мирно и достојанствено како доликује Хришћанима.

На Богојављење, као и претходних дана у Крсном ходу верници су истицали „Не дамо светиње“.


Литија је завршена мирно и без инцидената. Према процени полиције, у литији у Бару у недељу вече било је око 1.800 грађана.

Следеће окупљање заказано је за четвртак.

Први пут, на Крстовдан литија је одржана у црмничком крају. У Вирпазару први пут је одржана литија у суботу вече, у знак протеста поводом усвајања Закона о слободи вероисповести, а окупило се око хиљаду грађана. На почетку литије крст је носио Блажо Укшановић који има 91 годину. (Б.Дабић)

ПЉЕВЉАЦИ НЕ ОДУСТАЈУ

Више хиљада Пљевљака присуствовало је вечерас молебану који је служио владика Милешевске епархије Атанасије у цркви Свете Петке у Пљевљима.


Након богослужења литија је прошла улицама града, исказујући свој протест због усвајања Закона о слободи вероисповести.


У саопштењу Пљеваљског одбора за одбрану светиња, које је прочитано на раскрсници код зграде Општине, оцењено је да је “Влада доношењем Закона против Српске православне цркве ископала дубоку јаму у коју ће се једног дана са све министрима и другим великодостојницима који врше власт у овој Држави, стровалити и урушити на путу без повратка”.