Улицама Подгорице прошла је велика литија, након које се обавило саборно крштење и пливање за Часни крст. Хиљаде верника предводио је митрополит Амфилохије.


АМФИЛОХИЈЕ: ОСЛОБОДИТЕ НАРОД ОВОГ ЗАКОНА

Дај Боже да ови наши који су на власти од братоубилачког и богоубилачког закона ослободе и себе, и Црну Гору. А и нас, овај народ Божји да ослободе од тог закона. Није циљ ниједне власти на свету да буде богоубилачка и братоубилачка. Ја се надам посебно ова наша власт да неће то дозволити, него ће тај безбожни закон повући.

Овако се архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије после свете архијерејску литургије са великим водоосвећењем у саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици осврнуо на Закон о слободи вероисповести.

Митрополит је посебно поздравио 70 православних верника из Скадра који на челу са својим свештеницима присутвују Богојављенском сабрању у Подгорици. М. С.


НИКШИЋ: ПРВИ ДО КРСТА ДОПЛИВАО НИКОЛА

На језеру Крупац у Никшићу несвакидашњи рекорд. Око 300 младића пливало је за богојављенски крст, до кога је први стгао Никола Радуловић.


БИЈЕЛО ПОЉЕ: ДО КРСТА ЈЕ ПРВИ СТИГАО НЕНАД МИЛИЋЕВИЋ!

На градској плажи Сињавац у Бијелом Пољу одржано је традиционално пливање за часни крст! До крста је први стигао Ненад Милићевић! Догађају је присуствовало неколико хиљада грађана, након пливања почела је и традиционална регата, преносе Бјелопољске новости. (ИН4С)

ДЕЧАК АЛЕКСАНДАР ИЗВАДИО КРСТ: БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ У БЕРАНАМА

Александар Ралевић, деветогодишњи дечак из Берана, у присуству на хиљаде Беранаца извадио је Богојављенски крст из светих вода Лима, победивши тако тридесетак најхрабријих Беранаца, међу којима је била и једна девојка.

Благословљење храбрих младића, обавио је епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који је после свете литургије у манастиру Ђурђеви ступови предводио литију у којој су биле хиљаде Беранаца. М. С.


УЛЦИЊ НА БРАНИКУ ПРАВОСЛАВЉА

Пливало се за часни крст и у Улцињу. Педесетак младића, и оних који се тако осећају, али и једна Рускиња такмичили су се у прохладној морскј води.

До крста је први стигао Далибор Марковић.

Њему је часни крст уручио прота Синиша Смиљић.

ХЕРЦЕГ НОВИ: ДВА ПОБЕДНИКА ПЛИВАЊА ЗА ЧАСНИМ КРСТОМ

"Сва царства овога света која нису разумела правду љубави и истину божију су пропадала и ништа од њих није остајало" . Ово је поручио у беседи у храму Св Спаса на Топлој Јован Васић. Упркос томе, додао је " и у наше време, царства овоземаљска планирају своје филозофије, идеологије, политике занемаријући реч и истину Божију, не познају речи покајања, милосрђа, љубави опроштаја, правде и истине" рекао је Васић.

Након литургије која је истовремено служена и у цркви Светог арханглеа Михаила у Старом граду, из оба храма кренуле су реке људи које су се стопиле у једну и мирно вијугале према Шкверу сведочећи неслагање и протест Новљана против закона о слободи вероисповести.

На Шкверу је обављено освећење мора и организовано пливање за богојављенским крстом које су по традицији организовале херцегновске црквене општине и Ватерполо клуб „Јадран ветеран". Први су до часног крста допловали Никола Радонић (18) и Игор Балтић (16). Радонићу је ово друга победа од три досадашња учешћа, а Балтић се први пут надметао са још 68 учесника шо је и рекордан број.

Најмлађи међу њима био је дванаестогодишњи Ђорђе Васиљевић, а најстарија Рускиња Лаура Федорова.

Победници кажу да температуре мора од девет степени а ваздуха 14 није била велики изазов – воља и вера су јаче, коментарисали су.

И на литургији, И у протестној шетњи за одбрану светиња али и на Шкверу били су предсендик Општине Херцег Нови, Среван Катић и потпредсендик Милош Коњевић. В.В.
У БАРУ РЕКОРДАН БРОЈ УЧЕСНИКА НА ПЛИВАЊУ

На Богојављенском пливању у Бару рекордан број учесника, око стотину, а Лука Вучковић (22) први је стигао до Часног крста у мору испред дворца краља Николе.


Протојер-ставрофор Слободан Зековић уручио је Вучковићу сребрни крст Светог Јована Владимира, дар од црквене општине Бар.

- Такође, код Луке ће наредних годину дана, у његовом дому, бити часни крст до којег је први допливао, као и икона свете Богородице, да у наредних годину дана благосиља њега и његову породицу - казао је свештеник Зековић.

Вучковић први пут учествује у пливању за богојављенским крстом.

- Пресрећан сам што сам први допливао до крста. Ово ми је први пут да учествујем, и задовољан сам што сам имао више среће од других. Нисам се спремао, али сам иначе спортиста и редовно тренирам - казао је Вучковић Он је први допливао до крста на богојављенском пливању за крст часни, које је црквена општина барска организовала испред Дворца краља Николе.

Најмлађи учесник био је Павле Девић.

(Б.Д.)
Подгорица