У сплитском кафићу "Борсалино", у којем је ухапшен Филип Завадлав (25), након суботњег крвавог похода у Велом Варошу, у којем су убијена тројица младића, с њим је - осим његовог оца и млађег брата - био и социјални радник, који је заслужан за његово мирно хапшење, пише Слободна Далмација.

Радник Центра за социјални рад препознао је младића са снимка на којем шета с калашњиковом у руци Каменитом улицом, а која је се појавила напун сат након троструког убиства.

Социјални радник одмах је назвао Филипа Завадлава, који је у то време био у породичном стану на сплитским Скалицама, а како није могао с њим да оствари нормалну комуникацију, затражио је да разговара с његовим оцем.

Тада се човек договорио с оцем осумњиченог младића да он и Филип дођу у "Борсалино" и да се јави полицији да дође по њега.

Храбри социјални радник се, упркос свему што је чуо и видео на снимцима и фотографијама које су кружиле друштвеним мрежама, нашао у 17 сати у кафићу с Филипом Завадлавом и с његовим оцем. С њима је сачекао полицију, и управо због његовог ангажмана два сада након убиства идентификован је главни осумњичени, који је зато ухваћен у најкраћем року без икаквих проблема и додатних жртава.

Описао Филипове муке

Осим што се ангажовао у мирном решавању тешке ситуације, запослени сплитског Центра за социјални рад испричао је полицији све о проблемима за које је знао да је Филип имао због дугова свог млађег брата. Његова изјава на две странице у детаље описује притиске кроз које је младић пролазио због друштва у које му се "увалио" брат, иначе зависник од дроге.

Осим тога, социјални радник имао је и сазнања о животу целе породице, јер их је дуго имао под надзором и знао је кроз што су све прошла сва три младића Завадлав. Није познато да ли је тачно именовао особе које су Филипу и његовом брату правиле проблеме. Како сазнаје "Јутарњи" и сам Филип је знао да напада поједине особе с којима се његов брат дружио, јер није могао да се помири с тим да он не жели да престане да се дрогира.

Због своје зависности Филипов брат био је склон крађама и преварама, што је био и додатни разлог сукоба међу њима.

Убица проговорио о својим проблемима

Након хапшења у "Борсалину", Филип Завадлав одмах је затражио да иде лекару, али му је прво хитно обављен увиђај на телу. Наиме, страховало се да његовим одвођењем у КБЦ Сплит током испитивања лекара не дође до брисања или контаминирања трагова.

Стога му је у Првој полицијској станици обављен увиђај на телу - узети су брисеви који током кривичног поступка могу да постаму кључни доказ. Након тога Филип Завадлав одведен је у сплитску болницу.

Тамо су му узети крв и урин, ради тестирања на алкохол и дроге, прегледао га је интерниста и психијатар. Током разговора с психијатром Филип Завадлав такође је говорио о проблемима које је имао због братових дугова, због којих је, наводно, кренуо у осветнички поход. Све што је изјавио унесено је у болнички медицински картон.

Кад је из болнице враћен у службене просторије на криминалистичку обраду, више није желео да говори. Инспекторима није казао ништа о претњама и нападима, а исти сценарио поновио се и у понедељак ујутро, након привођења Жупанијском државном тужилаштву у Сплиту. И тада је одбио да износи своју одбрану, а то се поновило и пар сати касније, кад је доведен истражном судији на рочиште.

Филип не само да је био конфузан, био је потпуно некомуникативан, а сазнало се и да је током боравка у притворској јединици говорио о суицидним мислима које му се јављају. Стога је позван стални судски вештак, психијатар, која га је прегледала и прогласила расправно неспособним.

На основу њеног налаза упућен је у Загреб, у Болницу за особе лишене слободе на Светошимунској цести. Тамо је смештен на психијатријск одељење док се не утврди да ли је урачунљив или не.

Због његовог ћутања, у наставку истраге важне ће бити изјаве сведока, међу којима ће бити и социјални радник, психијатар из болнице и Завадлавов отац. Осим њих, позваће се сви остали који имају икаква сазнања о малтретирањима која је Филип описао, пише Слободна Далмација.

(Јутарњи.хр)