Босна и Херцеговина се обавезала да неће окупирати Месец ни друга небеска тела, пише у документу који је ратификован у четвртак на седници Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву.


Реч је о Уговору о начелима којима се уређује деловање земаља у истраживању и коришћењу свемира којим се БиХ обавезује, између осталог, да неће у свемиру користити нуклеарно наоружање.


У уговору стоји да свемир, укључујући Месец и друга небеска тела, није предмет националног присвајања на основу захтева за суверенитетом, путем коришћења или окупације, или било којим другим средствима.


"Правила коришћења свемирских ресурса могла би причекати, бар док се не уреде овоземаљска", изјавио је за Радио Слободна Европа Мирко Шаровић, посланик Српске демократске странке (СДС) у Парламенту БиХ.


"Нећемо да кажемо да је оно небитно и неважно, али у овој нашој збиљи, стварној животној и политичкој, треба дати шансу оним нашим животним питањима бољег живота, економије и развоја као доминантне теме. Све остало је маргина и сматрам да можда није време за питање те врсте, не само овог него и других", навео је Шаровић.