У ЦРНОЈ Гори, као и у региону, већ више дана ваздух је загађен, ниво ПМ честица и прашкастих материја је изнад прописаног. Међутим, тек након медијских текстова и коментара грађана да се тешко дише огласиле су се и државне институције. Конкретно, Министарство одрживог развоја и туризма издало је саопштење, у којем наводе да ће свакодневно информисати грађане. Ипак, осим упута шта становништво треба да уради, конкретних мера, којих би надлежни државни органи требало да се лате, како би убудуће смањили загађење и његово штетно дејство, нема.

- С обзиром на прекорачење емисија загађујућих материја у ваздуху, које је присутно ових дана у одређеном броју црногорских градова, одржан је координациони састанак представника Министарства, Агенције за заштиту животне средине, Хидрометеоролошког завода и Института за јавно здравље. Договорено је на састанку појачано и свакодневно информисање грађана о квалитету ваздуха, али и препоруке грађанима како да се понашају и на који начин да прилагоде животне и радне активности у ситуацији када је квалитет ваздуха лошији - пише у саопштењу Министарства одрживог развоја и туризма.

О мерама које треба предузети, када је алармантно стање са квалитетом ваздуха, говорио је и министар здравља Кенан Храповић.

- Послали смо упутства представницима општина у Бијелом Пољу, Пљевљима, Никшићу и Подгорици где је проблем загађења најизраженији. Радимо проактивно, предузели смо конкретне мере које треба спровести. То ће допринети побољшању ситуације у оним општинама где је концентрација прашкастих честица и штетних материја највећа - поручио је Храповић не прецизирајући које су то конкретне мере.

Засад мере су предузете у бјелопољској општини, граду који је пре два дана имао највеће загађење ваздуха.

- Формирана је комисија која би требало да утврди стварно стање квалитета ваздуха и да то упореди са квалитетом ваздуха у претходном периоду - речено је из те локалне самоуправе. - Обавеза јој је и да сачини списак потенцијалних загађивача у Бијелом Пољу, евидентира остале узроке загађења и предложи мере за побољшање и унапређење квалитета ваздуха. Када све то утврде документ, односно извештај треба да доставе председнику општине.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Стали у одбрану светиња: Васојевићи из Андријевице и околине на литији у Трепчи (ВИДЕО)


Проверили смо и сајт Агенције за заштиту животне средине. На почетној страни објављен је извештај за 16. јануар у којем стоји да је ваздух био врло добар у општинама на југу државе, док су у централном делу и на северу вредности ПМ 10 честица варирале. Највећа концентација била је у Пљевљима, Подгорици и Бијелом Пољу око поноћи, односно око 11 сати у Никшићу. Очигледно, по налогу Владе, објављене су и препоруке Института за јавно здравље.

- Препоручује се свима, а нарочито осетљивим групама становника - деци, трудницама, старијима и хроничним болесницима да смање боравак на отвореном, нарочито у близини прометних саобраћајница у време дима и магле у ваздуху. Такође, треба ограничити физички захтевне активности при којима се дише брже и дубље, као што су трчање, вежбање и слично на отвореном, стоји у препорукама објављеним на сајту Агенције за заштиту животне средине.


ТУМАЧЕЊЕ

ДИРЕКТОР Еколошког покрета "Озон", Александар Перовић (на слици), више од десет година прати дешавања у области животне средине и залаже се за потпуну примену Архуске конвенције, која грађанима гарантује право на квалитетно и правовремено информисање о квалитету животне средине.

- Годинама сарађујем са Агенцијом и пратим њихов рад. И сматрам да има простора да се додатно унапреди. Пре свега да подаци који се преузимају из аутоматских мерних станици буду презентовани на разумљивији начин - каже за "Новости" Перовић.